Terrordådet i Paris (januari 2015)

Sista spåret efter terroristerna

Av: 

Johanna Frändén

NYHETER

PARIS. Grannarna hade vant sig att hälsa på hela hans familj i trapphuset, men sedan några dagar syntes de inte till.

I dag fick de en obehaglig överraskning när bilden av Saïd Kouachis lanserades som misstänkt för attentatet mot Charlie Hebdo i Paris i går.

– Han hälsade alltid i trapphuset och gjorde aldrig väsen av sig, säger en granne till I-télé.

Under natten har fransk polis gripit ”flera personer” som misstänks vara inblandade eller på ett eller annat sätt ha information om attentatet i Paris elfte arrondissement i går, enligt Frankrikes premiärminister Manuel Valls.

Den 18-årige man som pekats ut som den tredje gärningsmannen lämnade över sig själv till fransk polis i Charleville-Mezieres nära den belgiska gränsen vid 23-tiden i går. Enligt Le Monde ska han ha ”bistått” de båda jagade misstänkta gärningsmännen Cherif Kouachi, 32, och Saïd Kouachi, 34, vid gårdagens attentat mot Charlie Hebdo, men någon formell misstanke mot 18-åringen finns inte.

Sista spåret

Det sista kända spåret efter de två misstänkta gärningsmännen är hur de i höjd med tunnelbanestationen Porte de Pantin, fem kilometer från attentatsplatsen, övergav bilen som de använt för att fly från platsen och kapade en ny.

Bröderna Kouachi ska ha dragit ut en förare ur en Renault Clio och själva försvunnit i bilen i nordostlig riktning. Enligt uppgifter till tidningen Le Point ska det i den övergivna bilen ha hittats spår som kunnat identifiera de misstänkta gärningsmännen. Le Monde skriver att det ska ha funnits identitetshandlingar i bilen.

I går kväll och natt placerade fransk polis en gigantisk insatsstyrka specialiserad på terrorattentat och gisslandramat i staden Reims i norra Frankrike, men ännu har inget gripande i stadens rapporterats.

Saïd och Chérif Kouachi är fortfarande på fri fot och efter bilkapningen i går kväll finns inga rapporterade spår efter de misstänkta gärningsmännens flyktväg. Enligt I-télé ska däremot en av de misstänktas flickvän ha tagits in till förhör av fransk polis, uppgifter som inte är bekräftade.

Fick en chock

De båda bröderna ska vara från Paris och båda ha sitt permanenta boende norr om den franska huvudstaden.

Tv-kanalen I-télé har pratat med flera grannar till den äldre brodern Saïd Kouachi norr om Paris, som fick en chock när de såg hans foto publiceras av polis i franska medier i går.

– Han bodde här med sin familj och vi såg honom ofta i trapphuset. De var lugna och uppträdde korrekt, hälsade alltid. Men sedan några dagar såg vi dem inte, säger en granne.

Avbröt krismöte

Vid åttatiden på morgonen öppnade minst en gärningsman i skottsäker väst eld med ett automatvapen strax utanför Paris. En polis och vad som ska vara en kommunal tjänstemän uppges vara svårt skadade. Något bekräftat samband med attentatet på Charlie Hebdo finns ännu inte, men Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve avbröt under morgonen krismötet i Elysée-palatset hos president François Hollande för att bege sig till platsen, uppger franska medier.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Paris

Frankrike