Regeringskrisen 2014

Shoppade möbler – för 214 542 kronor

Av: 

Robert Aschberg

NYHETER

Dyra mattor, bord och lampor beställdes till Rosenbad – två veckor före regeringskrisen

Två veckor före regeringskrisen beställdes nya möbler för nästan en kvarts miljon kronor till statsminister Stefan Löfvens Rosenbad.

En designmatta för 23 000 kronor och Bruno Mathsson-bord för över 30 000 ingår.

När Margot Wallström var kulturminister tyckte hon att de gamla möblerna på arbetsrummet var inrökta och luktade illa. Hon beställde nya för 95 213 kronor.

Göran Persson hade gått och sneglat på skrivbord från familjeföretaget Gärsnäs Möbler i Skåne. Det var lång leveranstid och efter tre år som statsminister slog han till. Skrivbordet kostade 16 456 kronor, det var lite dyrare än grund­priset eftersom Göran Persson ville ha en mörkblå läderskiva och en rundad i stället för rak front mot besökaren.

Fick rabatt

Möblerna till Stefan Löfvens och hans Rosenbad, där stadsrådsberedningen och justitiedepartementet huserar, kanske inte hinner användas av den nuvarande regeringen.

Beställningen gjordes den 19 november. Fakturan slutar på 214 542 kronor och ska vara betald inom tio dagar. Företaget Input Interiör levererar möblemanget.

Exakt vilka möbler som ska gå till vilka ministrar, eller vilka rum, vägrar regeringskansliet att lämna. Man hänvisar till att det kan ”antas vålla skada för rikets säkerhet om uppgifterna röjs”.

Löfvens pressekreterare Anne Ekberg vet inte vilka möbler som har beställts till statsministerns rum. Hon uppger samtidigt att Stefan Löfvén inte går att nå för frågor om detta.

Beställningen innehåller soffor och flera olika lampor. Men också exklusiva mattor, bland annat en specialtillverkad i serien Marocco designad av Gunilla Lagerhem Ullberg. Priset för den är drygt 34 000 kronor, men regeringskansliet har fått en rabatt på 32 procent och betalar drygt 23 000.

Två Bruno Mathsson-bord med kluvna ben av böjlimmad bok natur och skiva i masurbjörk ska också levereras till Rosenbad. Från Kinnarps möbler kommer en fåtölj och en soffa för sammanlagt 12 945 kronor.

Sju bordslampor

Övriga departement är mer sparsamma med möbler. Däremot har det köpts gardiner för drygt 218 000 till kvarteret Loen där Magdalena Anderssons finansdepartement huserar med delar av justitiedepartementet.

Till kulturminister Alice Bah Kuhnkes och utbildningsminister Gustav Fridolins departement stannade notan för möbelköp på 3 834 kronor. Det handlar om en 90 centimeter bred Ikeasäng med Sultan Sagvåg resårbotten, Tårsta bäddmadrass, Kungsmynta madrasskydd och Sultan ben i ek. Utrikesminister Margot Wallströms departement köpte sju bordslampor av märket Birdie för totalt 11 306 kronor.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Regeringskrisen 2014