Persbrandt ska hjälpa knarkare bli drogfria

Foto: BJÖRN LINDAHL
Persbrandt.

avAnders Johansson, Oskar Forsberg

NYHETER

Mikael Persbrandt dömdes i somras till samhällstjänst för narkotikabrott.

Efter beslut av kriminalvården ska han avtjäna straffet genom att vägleda missbrukare till ett drogfritt liv.

Det var i januari som elva personer åtalades vid Stockholms tingsrätt misstänkta för delaktighet i en stor knarkhärva. Mikael Persbrandt kunde bindas till härvan genom avlyssnade samtal. 

”Jag älskar kola och rånare”

Den kända skådespelaren åtalades för att ha köpt 12 gram kokain av ligan.

Han dömdes mot sitt nekande till fem månaders fängelse. Domen överklagades till hovrätten som omvandlade fängelsestraffet till villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst.

Skådespelaren, som nekat till brott genom hela processen, överklagade slutligen till Högsta domstolen men fick inget prövningstillstånd.

I november fattade kriminalvården beslut om hur Mikael Persbrandt skulle utföra sin samhällstjänst. Han ska spendera de 75 timmarna på X-cons, en ideell förening där före detta kriminella och missbrukare hjälper varandra tillbaka in i samhället.

När Persbrandt greps i januari 2011, misstänkt för narkotikabrott, sa han till ingripande polis, "Jag älskar kola och rånare, det bara är så”. Han hade då vita kokainfragment i näsan och fälldes senare.  Nu ska han enligt kriminalvårdens beslut hjälpa andra personer ut ur missbruk.

”Fullständig koll på timmar”

I beslutet står det att han ska genomföra ”diverse arbetsuppgifter såsom stöd och hjälp till personer som är i behov av hjälp för att komma tillbaka in i samhället.”

Verksamheten beskrivs som ”vägledning och stöd till före detta kriminella och missbrukare till ett hederligt och drogfritt liv.”

På X-cons i Stockholm vill man inte kommentera samhällstjänsten.

– Du får prata med frivården, jag kan inte kommentera någonting om detta, säger Persbrandts kontaktperson på X-cons till Aftonbladet.

Skådespelarens första arbetspass på X-cons skulle, enligt kriminalvården, genomföras den 6 november.

Suvad Nokto, Persbrandts handläggare på frivården, vill varken kommentera beslutet eller om skådespelaren börjat sin samhällstjänst. Han hänvisar i stället till sin chef på frivården i Stockholm.

Aftonbladet får kontakt med Gunnar Wretling, chef på frivården, per mejl och han bekräftar att Persbrandt ska utföra sin samhällstjänst på X-cons.

– Cirka 50 av 75 timmar återstår, uppger han.

Regler för vad som är lämpligt

Inom kriminalvården finns det tydliga regler för hur man går tillväga när man bestämmer på vilka ställen dömda ska utföra sin samhällstjänst.

– Man går igenom vad som är lämpligt och inte lämpligt. Till exempel placerar vi inte personer som är dömda för brott mot barn i ungdomsverksamheter, säger Petra Tullgren, kriminalvårdschef i södra Sverige.

Är det lämpligt att placera en person dömd för narkotikabrott bland tidigare missbrukare?

– Jag kan inte svara på det enskilda fallet men man kontrollerar lämpligheten noga. Det är jag övertygad om att man även gjort i detta fall.

Aftonbladet har sökt Mikael Persbrandt för en kommentar.