TV-bolagen synar Camerons besked

Foto: David Cameron.
NYHETER

Storbritanniens premiärminister David Cameron vill bara vara med i en enda debatt inför valet.

Visst, menar tv-bolagen, men då får din stol stå tom i de andra debatterna.

”En besvikelse”, säger premiärministerns kommunikationschef Craig Oliver.

David Cameron, premiärminister i Storbritannien och ledare för konservativa partiet, Tories, har varit tydlig inför det stundande parlamentsvalet. Han tänker bara delta i en debatt med alla de andra partierna och vill inte möta socialdemokratiska Labours Ed Miliband.

Men de brittiska tv-bolagen har andra planer. De har sedan tidigare planerat för två debatter mellan de sju största partiernas ledare samt en slutdebatt mellan Cameron och Miliband, skriver brittiska Telegraph.

”Tid att bestämma sig”

Efter att Cameron gjort sin inställning känd skickade BBC, ITV, Channel 4 och Sky ett slutgiltigt besked till premiärministerns kontor på Downing Street i London. De välkomnar hans besked att delta i en tv-sänd debatt, men hälsar samtidigt att de ändå kommer att gå vidare med sina planer och kommer att hålla totalt tre debatter. Om Cameron tänker närvara eller inte, det är helt enkelt upp till honom, menar de.

Labours Ed Miliband har tryckt på för att tv-bolagen ska stå på sig och har nöjt uttalat sig efter beskedet:

– Det är nu tid att bestämma sig för David Cameron.

Kan tvingas delta

Tv-bolagen hoppas att Cameron nu ska tänka om.

”Vi vill att premiärministern överväger att ta ett nytt beslut och delta i alla de här debatterna. 22 miljoner tittade på en debatt 2010 och det finns ett sug bland allmänheten och en förväntan att få se samma sak 2015”, skriver bolagen i ett uttalande.

Även Camerons eget kabinett trycker nu på för att Cameron ska ändra sig.

"Kom igen nu David Cameron. Du har inte fått som du ville, så acceptera nu och delta", skriver vice premiärministern och Liberaldemokraternas ledare Nick Clegg på Twitter.

I brittiska medier spekuleras nu i om Cameron kommer att tvingas delta i debatterna för att slippa att partiet representeras av en tom stol i tv.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nick Clegg

Tories

Labour