Nyheter

Aftonbladets fotograf prisas

Av: 

Staffan Dickson

Vinnarbilden. Andreas Bardells prisbelönta bild är tagen i Burundi när 28-åringen Rosatta Mukanyana får en livsavgörande operation.
Vinnarbilden. Andreas Bardells prisbelönta bild är tagen i Burundi när 28-åringen Rosatta Mukanyana får en livsavgörande operation.

NYHETER

Grattis, Andreas Bardell, 31, fotograf på Aftonbladet som har vunnit andra pris i klassen ”general news” i den prestigefulla tävlingen Picture of the year international.

- Tack! Det känns otroligt roligt att just den här bilden blir uppmärksammad.

Kan du berätta mer om den?

- Den är tagen precis innan 28-åriga Rosatta Mukanyana från Burundi ska operera bort sin fistel. Hennes liv förändrades den där dagen. Att se hennes ansiktsuttryck när operationen var klar och hon fattade att allt hade gått bra, det var helt ovärderligt.

Vad är en fistel och hur fick hon den?

- Hon fick den efter en svår förlossning tio år tidigare. I hennes fall var det ett hål mellan livmodern och urinblåsan som gjorde att hon inte kunde kontrollera urin och avföring. En fistel går att förhindra om kvinnan har tillgång till läkarvård innan, under och efter förlossningen, vilket många kvinnor i Burundi och andra delar av Afrika saknar. Kvinnorna förstår själva inte vad det är för fel på dem men blir utstötta i sina byar.

Den här bilden togs till reportageserien ”Kriserna vi glömde” för ett år sedan. Vet du vad som har hänt i den här frågan under det året?

- Jag vet bara att pengarna vi samlade in genom en kampanj under den här resan har kommit fram till just den här fistelkliniken och förhoppningsvis gör skillnad för fler kvinnor i Burundi.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

- Att Brynäs börjar klättra i SHL-tabellen. Det behöver Gävle.

Det här är Andreas Bardell

Andreas Bardell.

Ålder: 31.

Yrke: Fotograf på Afton­bladet.

Bostad: Lägenhet i Nacka.

Familj: Frun Malin och sonen Paul, snart ett år gammal.

Inkomst: 38 000 kronor i månaden.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – förhandsboka nu!

Cervera

Tack!
Publisert: