Nyheter

MP-politiker: "Israel är en sinnessjuk stat"

Av: 

Anna Lindberg

NYHETER

Jerker Nordlund, Miljöpartiets andranamn i Herrljunga, vill nedmontera staten Israel

Israel är en sinnessjukdom och en av de största terroriststaterna i världen. Det tycker Jerker Nordlund, 56, som är Miljöpartiets andranamn på listan till kommunfullmäktige i Herrljunga.

– Jag är för en skyndsam och fredlig nedmontering av staten Israel, säger han till Aftonbladet.

I november 2013 gick Jerker Nordlund, 56, med i Miljöpartiet i Herrljunga, efter att ha suttit i kommunstyrelsen för partiet Kommunens väl i samma kommun.

Det var klimatfrågorna som lockade honom till det gröna partiet och i början kände partiet inte till hans starka åsikter om den israelisk-palestinska konflikten.

– Israel är en sinnessjuk stat. Den beter sig sinnessjukt och politiken är galen. Jag har aldrig diskuterat det med partiet – vi diskuterar bara miljöfrågor, säger han till Aftonbladet.

Jerker Nordlund anser att omvärlden har rätt att ingripa mot Israel med samma medel som i andra konflikthärdar där krigsförbrytelser har konstaterats.

– Jag tycker att Israel har något slags gräddfil i den internationella politiken, där man kan bete sig vansinnigt och syssla med massmord, krigsförbrytelser, utplåning och terror. Israel är en av de största terroriststaterna i världen.

”Man överslätar”

Jerker Nordlund kallar Israel för en gräddfilsstat som han upplever särbehandlas av den övriga världen.

– Man lyfter Israel och har en förstående attityd. Man överslätar. Det gör att världen ser att det finns en double standard, där Israel inte behöver stå till svars för sina aktioner som andra länder.

Han menar att det finns ett psykologiskt motstånd när det handlar om att kritisera Israel, ett motstånd som han tror har sin grund i religion och historia.

– Man vill helst inte se något ont hos Israel och det spelar Israel på för att få särbehandling. Till exempel skammen över andra världskriget.

Nationalism är vad Jerker Nordlund tror är orsaken till konflikten mellan israeler och palestinier.

– Man börjar betrakta sig själv som grupper, som palestinier, som judar, och så vidare. Jag ser ingen lösning till att man bildar stater utifrån en sådan etnisk grund. Gör som Europa i stället - ha en enda stat eller ett överstatligt samarbete med religionsfrihet och etnisk mångfald och respekt för nationella minoriteter, säger han.

Väcker reaktioner

Jerker Nordlund är öppen med sina åsikter och hans kollegor i Miljöpartiet i Herrljunga känner numera till dem.

– I partiet har de frågat vad jag håller på med, men jag tycker att jag har fått förvånansvärt mycket respekt för mina synpunkter från partiets sida. Det är mina synpunkter, inte partiets. De har bett mig att uttrycka mig försiktigt. 

Att hans åsikter väcker reaktioner är något som han på sätt och vis kan förstå – samtidigt som han inte förstår det.

– Jag tycker att man inte ska tillåta Israel att begå krigsförbrytelser. Om folk är upprörda över det, så förstår jag det inte. Det pågår en masspsykos i landet, där man inte ser sitt eget agerande. Man är besatt av det hot som man är utsatt för och ser inte lidandet som man utsätter sina grannländer för. Israel lider av kronisk krigspsykos.

Handelskrig och bojkott är två metoder som han vill att världen ska använda mot Israel för att dess statsbildning ska upphöra.

– Den är byggd på delvis stulen mark på religiös grund. Jag är för en skyndsam och fredlig nedmontering av staten Israel, säger han.

Inte i linje med partiets åsikter

Joakim Larsson, ordförande för Miljöpartiet i Västergötland, säger att den lokala befolkningen i Västergötland har förtroende för Jerker Nordlund som kommunpolitiker. Trots det understryker Joakim Larsson att åsikterna inte är något som Miljöpartiet ställer sig bakom.

– Han uttrycker sig väldigt hårt kring detta och på ett sätt som inte ligger i linje med partiets åsikter, säger han. 

Att Jerker Nordlund är upprörd över vad som sker mellan israeler och palestinier är något som Joakim Larsson har förståelse för.

– Men det är ingen ursäkt för att till exempel säga att Israel är en sinnessjukdom. Det är klart att han får ha sina åsikter, men det är ju inte bra för partiet att han uttrycker sig på det här sättet.

ANNONS

Hur mycket betalar du i el? Jämför priser och hitta ett elavtal som passar dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: