Midsommar med mord och kyla

Publicerad:
Uppdaterad:
Det som rapporterats in på flera håll är fylleri och misshandel.
Foto: MAJA SUSLIN / TT
Det som rapporterats in på flera håll är fylleri och misshandel.

Kyliga temperaturer bidrog till ett lugnt midsommarfirande på många håll i landet.

Men det finns undantag, bland annat misstänks en ung kvinna ha blivit mördad i Örebro.

Midsommarafton är, förutom dans runt stången, känd som ett dygn kantat av fylla och bråk. Men runt om i landet vittnar många polisdistrikt om ett stillsamt firande, i alla fall inte värre än andra år. Men det finns undantag. I Örebro misstänks en ung kvinna ha blivit mördad i en lägenhet. Även i Sundsvall begicks ett allvarligt brott när en 19-årig man fick livshotande skador efter att ha blivit skjuten. I Angered i Göteborg skadades en man allvarligt sedan han knivhuggits i bröstet.

Mycket fylla

På andra ställen var det de mindre allvarliga brotten som tog upp polisens resurser, som i Leksand där det var stort firande på festplatsen Gropen.

– Det var många berusade där, arresten i Rättvik har varit full i natt, säger Jessica Åkerström, vakthavande befäl på Dalapolisen.

Även på andra traditionellt stora firarplatser – Öland, Bohuslän och övriga västkusten – talar polisen om en midsommarafton "inte värre än en vanlig fredag".

– Vi har haft en hel del ärenden – fyllebråk och misshandel – men inget allvarligt och vi har inga gripna. Vi har också haft gott om poliser ute, säger Johanna Hassel, vakthavande befäl på polisen i Halland och tillägger att det har blivit lugnare i Halmstad eftersom campingarna höjt åldersgränsen under midsommarhelgen.

Snö i norr

I norr där kylan tagit ett rejält tag om midsommarstången rapporterar polisen om en stillsammare och kallare midsommar än på länge.

– Det har nästan varit lugnare än en vanlig helg. Folk har till och med gjort snögubbar i Kiruna, säger Patrik Linder vid polisen i Norrbotten.

Men firandet är inte över än, konstaterar Jessica Åkerström i Dalarna.

– Det brukar bli ganska mycket på midsommardagen också.

TT

Publicerad: