Polisen om årets 100 skjutningar: ”Alarmerande”

En ny skottlossning var tredje dag.

Så ser situationen ut i Stockholms län och hittills i år har 11 personer dött.

– Det är en allvarlig utveckling att flera unga personer dör på grund av skjutvapenvåld, säger regionpolischef Ulf Johansson.

De dödliga skjutningarna i Stockholms län fortsätter.

Från januari till mitten av december har totalt 11 personer dött och 47 har skadats i över 100 skjutningar, enligt ny statistik som polisen presenterar i dag.

Skottlossningarna sätter stor press på polis, sjukvård och hela samhället och regionpolischefen i Stockholm beskriver utvecklingen som ”alarmerande”.

– Det är en allvarlig utveckling att flera unga personer dör på grund av skjutvapenvåld. Även om antalet dödskjutningar har gått ned något jämfört med förra året är det alarmerande, säger regionpolischef Ulf Johansson.

Enligt polisen ser man en trend med allt fler unga gärningsmän i skjutningarna.

– Vi kan se att det blir allt yngre i åldrarna som man tar till skjutvapen. Det förekommer väldigt unga personer i våra utredningar och där krävs också insatser från skola, socialtjänst och kommuner, säger Christoffer Wedelin, chef för regionala utredningsgruppen på polisen i Stockholm.

”Har jobbat aktivt”

För att stävja skjutningarna har polisen inlett vad man kallar för en ”särskild händelse” som går under namnet ”Max”, som leds av en stab med befogenheter att fördela resurser ur myndigheten.

Målet är att minska antalet skjutningar och mängden illegala skjutvapen.

– Vi har i Stockholm under ett års tid jobbat väldigt aktivt riktat mot skjutvapenvåldet, kända konflikter och jobbat aktivt för att försöka förhindra en eskalering, säger Christoffer Wedelin, som också leder insatsen ”Max”.

Är ni på någon punkt självkritiska med tanke på att skjutningarna fortsätter på samma nivåer som tidigare?

– Det är klart att vi alltid hade önskat att vi kunde förhindra fler skjutningar. Vi kan alltid känna att vi kan göra mer men vi vet också att vi har förhindrat flera möjliga skjutningar under året och det arbetet ska vi vara stolta över, säger Christoffer Wedelin.

Beslagtar vapen och narkotika

Hittills i år har antalet skjutningar legat på samma höga nivå som tidigare år.

Samtidigt som antalet skjutningar ligger på samma höga nivåer som under tidigare år sitter nu ett 50-tal personer häktade eller anhållna för mord och mordförsök – en av dem 22-årige Shayan Gaffs misstänkta mördare. Lärarstudenten sköts ner med flera skott bakifrån och polisen misstänker att gärningsmannen trodde att han sköt en annan person.Publisert: