Så blir vädret i nyår

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

När året går mot sitt slut och 2019 firas in fylls himlen av färgsprakande fyrverkerier.

Men inte alla kommer ha chans att se dem. I flera delar av landet väntar nederbörd och mulet väder.

I år är det sista chansen för allmänheten att skjuta upp nyårsfyrverkerier. Från och med 2019 kommer raketer på pinne bara säljas till personer med särskilt tillstånd.

Men på många håll i landet kommer det bli svårt att njuta av fyrverkerierna.

– Ett lågtryck ska dra in från norska havet och kommer föra med sig en hel del moln och nederbörd, framför allt i de norra delarna av landet, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Foreca.

”Ingen klarblå himmel”

Redan under nyårsafton morgon kommer det ligga moln över Götaland och vid lunchtid väntas snö och regn.

Framåt kvällen kommer molntäcket luckras upp kring Bohuslän, Värmland och delar av Svealand, medan molnen kommer dröja sig kvar längre i Småland och Skåne.

– Jag tror man kan se raketerna ändå, om man är tillräckligt nära men det kommer inte vara en klarblå himmel. Prognosen är fortfarande lite osäker eftersom tidpunkten för lågtrycket är osäkert, säger Mikael Sjöstrand och tillägger:

– Det här nederbördsområdet kan gå fortare och då luckras det upp snabbare i östra Svealand och söderut.

Även i norra Svealand och norrut blir det en snörik nyårsafton. Samtidigt som lågtrycket drar vidare kommer snöområden ligga kvar. Chansen att få se fyrverkerierna mot en klarblå himmel är ganska små.

1 av 2 | Foto: Nesvold, Jon Olav / TT NYHETSBYRÅN
Inte alla kommer ha chans att se fyrverkerierna på nyårsafton.

Här blir det varmast och kallast

I södra Sverige kommer det kännas kallt och blåsigt, men i själva verket blir det varmast i hela landet. Temperaturen kommer ligga mellan fyra och åtta grader.

Svealand blir det något kallare, från två minus- upp till fyra plusgrader. Störst temperaturskillnader blir det i Norrland.

– Mitt på dagen är det minusgrader hela vägen från södra Sverige upp till södra Norrland, och i nordligaste Norrland kommer det bli runt 20 minusgrader, säger Mikael Sjöstrand.

I norr inleds det nya året med varmare temperaturer i norr. Efter tolvslaget kommer blir det varmare bland annat på kusten i södra Norrland, efter att lågtrycket tagit med sig milt väder.

Hur ser väglaget ut?

– På söndag kommer vara ganska kallt och klart, och ganska mycket snö som passerar i samband med nederbördsområdet. Det kommer innebära risk för halka på många platser, säger Sjöstrand.

När kommer våren då?

– Det lär absolut dröja innan det vänder och blir mildare igen. Trenden är fortfarande att vi går mot kallare temperaturer, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog vid Foreca.

Publicerad:

LÄS VIDARE