Därför borde din katt komma hem – två gånger om dagen

avNicole Gustafsson

Foto: Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Är din katt ute på vift länge och ofta? Då riskerar du att bryta mot Jordbruksverkets föreskrifter.

Katter behöver nämligen komma hem dagligen enligt djurhållningsreglerna.

”Det spelar ingen roll om det är på kattens egna initiativ eller inte, katten ska ha tillsyn två gånger per dag” skriver Jordbruksverket i ett mejl till Aftonbladet.

Katter som är ute på egna äventyr är inget ovanligt. Men som ägare måste du faktiskt se till att din katt kommer hem – flera gånger om dagen.

Det är jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om hållande av hund som tydliggör vad som gäller.

Under paragraf 16 står det: ”Tillsyn ska ske minst två gånger om dagen. Unga, sjuka eller skadade hundar och katter ska ses till oftare”.

Men vad händer om man har en katt som är ute på äventyr under flera dagar?

”Spelar ingen roll om det är på kattens egna initiativ”

Enligt Jordbruksverket kan man bli straffad i enlighet med djurskyddslagen om man inte följer föreskrifterna.

”Det spelar ingen roll om det är på kattens egna initiativ eller inte, katten ska ha tillsyn två gånger per dag och det är kattägare/hållaren som är ansvarig för att se till att den håller katten på ett sådant sätt att det går att göra på något sätt” skriver Jordbruksverket till Aftonbladet.

Men om ens katt är bort under nån dag vid något tillfälle kan man vara lugn. Det är först efter att detta upprepas under längre tid som konsekvenser kan följa.

”Om katten inte får tillsyn på ett par dagar av något skäl så lever inte kattägaren/hållaren upp till föreskrifterna” skriver Jordbruksverket till Aftonbladet.

Den myndighet som kontrollerar att reglerna levs upp till är Länsstyrelsen. de kan även omhänderta djur och utfärda djurförbud om man bedöms inte kunna ta om djur enligt de regler som finns.

ARTIKELN HANDLAR OM

Katter

Djurskydd