Fortsatt snökaos på flera håll: ”Undvik mindre vägar”

avAdam Westin

NYHETER

Om möjligt: Undvik mindre vägar under morgonen.

Det är Trafikverkets budskap till trafikanterna.

– Framför allt i södra Sverige har det kommit lite regn efter snön, så det har blivit isgata på många håll och kanter, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

I mellersta Sverige har SMHI gått ut med en klass 1-varning.

Ett urspårat snöröjningsfordon orsakar tågstopp mellan Sundsvall och Åre.

1 av 4 | Foto: Leo Amcoff
Gustavsberg, Stockholm.

Snöfall och kraftig blåst orsakade många trafikolyckor runt om i Sverige under gårdagen.

I natt frontalkrockade två bilar mellan Linköping och Motala. Skadeläget uppges vara allvarligt för en av förarna, som satt fastklämd under fem timmars tid.

Olyckan inträffade på en mindre väg – och i södra Sverige är det framförallt på mindre vägar som det varit olyckor under morgonen, enligt Trafikverket.

– Det har varit en olycka på E4 i Vagnhärad i närheten av Nyköping som sticker ut, annars är det det mindre vägnätet som har en del olyckor. Vad de orsakats av kan jag inte säga säkert, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Det var en lastbil och en plogbil som kolliderat på E4 i närheten av Nyköping. Olyckan inträffade vid 06.30 och vänster körfält är avstängt i bägge riktningar, uppger räddningstjänsten.

Tipset: ”Håll er på större vägar”

P4 Uppland varnar för att det rikliga snöfallet orsakat svårt väglag, och en lastbil och en personbil har krockat i Uppsala under morgonen. I Norrtälje är kraftiga förseningar och oregelbunden trafik på grund av halka, uppger SL.

– Tittar man från söder till norr har kommit en hel del snö, men framförallt i södra Sverige har det kommit lite regn efter det. Så det har blivit en isgata på många håll och kanter. Tipset är att så mycket som möjligt hålla sig till de större vägarna, åtminstone i början av morgonen, om man kan, säger Bengt Olsson på Trafikverket.

Klass 1-varning för snö

I Gävleborg och Västerbotten har SMHI utfärdat en klass 1-varning. Snöfallet ska avta under onsdagsmorgonen men kommer fortsätta under dagen, uppger SMHI. Det har också blåst kraftigt på sina håll, längs kusten varnas för kulingvindar.

– I Västernorrland har det kommit mycket snö men det har inte varit några större problem. Jag tror att många kör försiktigt när det är sånt här väder, säger Beisi Sundin vid Trafikverkets pressjour.

Snöröjningsfordon spårade ur

I tågtrafiken har ett snöröjningsfordon spårat ur i Stöde utanför Sundsvall, och man väntar på att en kran ska komma.

– Det inträffade i natt, av okänd anledning. Olyckan väntas orsaka stopp mellan Sundsvall och Åre fram till klockan 13. Hur tågbolagen löser det med bussersättning vågar jag inte säga, säger Beisi Sundin.

Vet du mer? Tipsa Aftonbladet 00:45

 

LÄS OCKSÅ: Här är Sveriges värsta snöoväder

 

ARTIKELN HANDLAR OM

Trafik

SMHI

Väder