Gryningspyromanen häktad misstänkt för försök till mordbrand

Uppdaterad 2018-01-24 | Publicerad 2018-01-19

Gryningspyromanen Ulf Borgström häktas misstänkt för försök till mordbrand.

Han är även misstänkt för grovt hot mot tjänsteman.

– Det var ett väntat beslut. Ulf Borgström förnekar brott och vi motsatte oss det här häktningsyrkandet, men det är förhållandevis lätt att bli häktad i Sverige, säger advokat Viktor Svartz.

Ulf Borgström blev villkorligt frigiven 2016, efter att ha 2011 ha dömts till åtta års fängelse för grov mordbrand.

Nu misstänks den så kallade gryningspyromanen återigen ha begått brott.

På onsdagen anhölls han i sin frånvaro, och greps av polis samma kväll. Under fredagen begärdes han häktad misstänkt för försök till grov mordbrand samt grovt hot mot tjänsteman.

– Jag bedömer att det finns sannolika skäl för dessa misstankar och det höll tingsrätten med om, säger kammaråklagare Frieda Gummesson.

Gjorts beslag

Västmanlands tingsrätt beslutade på fredagen att häkta Ulf Borgström. Däremot anser man inte att det rör sig om grovt brott när det gäller försök till mordbrand, vilket åklagare yrkat på.

Åklagare är mycket förtegen i fallet.

Gryningspyromanen är misstänkt för försök till mordbrand natten mot den 5 december i Köpings kommun, samt grovt hot mot tjänsteman den 17 januari på en okänd plats i Sverige.

Det har gjorts husrannsakan och vissa beslag, uppger åklagare Frieda Gummesson på en pressträff efter häktningen.

”Väntat beslut”

Som skäl för häktning angavs att det finns risk att Gryningspyromanen fortsätter sin brottsliga verksamhet och att han kan försvåra utredningen.

Åtal ska väckas senast den 2 februari.

Gryningspyromanen Ulf Borgström förnekar brott helt och hållet, men hans advokat tyckte ändå att det var ett väntat beslut att hans klient häktades.

– Det var ett väntat beslut. Ulf Borgström förnekar brott och vi motsatte oss det här häktningsyrkandet, men det är förhållandevis lätt att bli häktad i Sverige, säger advokat Viktor Svartz.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Dömd för grov mordbrand

Den 8 april 2011 dömde Ystads tingsrätt Ulf Borgström för grov mordbrand, fängelsestraffet sattes till åtta år. Branden var i ett hyreshus i Ystad där ett 20-tal människor låg och sov, därav det långa fängelsestraffet.

Ulf Borgström blev villkorligt frigiven från anstalten Hall den 26 april 2016.

Den så kallade gryningspyromanen gäckade polisen i decennier. Han har misstänkts ligga bakom ett 100-tal bränder från 90-talet och framåt.

Epitetet Gryningspyromanen fick Ulf Borgström i mitten av 2000-talet, då många bränder som han misstänktes för i Skåne startade i gryningen.

Under åren har Ulf Borgström uttryckt en stor ilska mot samhället, i synnerhet polisen och kriminalvården.

 

FOTNOT. Tidigare påstod Aftonbladet att Ulf Borgström häktats misstänkt för försök till grov mordbrand. Detta är felaktigt.

Ulf Borgström är häktad misstänkt för försök till mordbrand, samt grovt hot mot tjänsteman.

Ulf, 46: Det kommer att brinna igen

LÄS VIDARE