Åttaårig pojke rånad – på väg hem från skolan

1 av 3

avClara Öhrn

NYHETER

Den snart nioåriga pojken skulle precis bli hämtad av sin mamma när fem maskerade män stannade och knivrånade honom – knappt trettio meter från skolan.
Nu vågar pojken inte gå hem från skolan själv.
– Det är jättetragiskt, säger pappan Nicholas Jessen.

En snart nioårig pojke blev knivrånad av fem maskerade personer i Nacka utanför Stockholm under måndagseftermiddagen, knappt 30 meter sin skola. Nu har pappa Nicholas Jessen fått nog. I ett inlägg som fått stor spridning på Facebook vill han nu varna andra föräldrar och barn i området.

Hotade med kniv - stal mobiltelefon

Sonen blev hotad med kniv innan gärningsmännen tog hans mobiltelefon och sprang iväg. Männen hade luvor och den mest aktiva ska ha varit minst 180 centimeter lång.

– Han blev jätteledsen och började gråta. Han gömde sig bakom busskuren tills hans mamma kom för att hämta honom, säger Nicholas Jessen.

Mamman ringde polisen och därefter fick sonen sitta i förhör och berätta om händelsen.

I december månad fick polisen in flera anmälningar om rån i Nackaområdet. Enligt Nicholas blev två andra barn från bekantskapskretsen utsatta för liknande överfall som hans son.

– Det är jättetragiskt, en tragisk utveckling i samhället. Jag brukar inte gå ut med personliga händelser så här men den här gången kände jag bara att jag har fått nog. Samhället kan inte acceptera den här typen av beteende, säger Jessen.

Vågar inte åka hem själv från skolan

Efter de tidigare rånen i området har Nicholas diskuterat det som hänt sonens kamrater, men han är ändå orolig att händelsen kan ha satt livslånga spår i pojken.

– Han är i skolan i dag, men vi får hämta honom i skolan för han vågar inte åka buss, berättar han.

Nicholas son har fått hjälp av polis och målsägarbiträde. Familjen har även blivit kontaktade av kommunen och skolans rektor som ser mycket allvarligt på det inträffade.

Nu hoppas Nicholas att samhället ska ta tag i problemet med ungdomsgäng som begår brott och beter sig olämpligt.

– Det är ett samhällsproblem och jag tror att alla instanser måste samverka för att det här ska lösas, tyvärr, säger han.

Polisen: ”Ett vidrigt brott”

Marcus Warneby, chef för ungdomsgruppen på polisen i Nacka tycker att den här typen av brott är vidriga.

– Det som stör mig är att det sker på en tid och plats där man inte utsätter sig för någon risk. Man ska inte bli utsatt för något brott under den tiden, man ska självklart kunna röra sig fritt utan att bli rånad. Det är åt helvete, säger han.

I nuläget utreds händelsen som ett separat ärende utan koppling till rånen som skedde innan jul. Polisen kommer att patrullera i området runt skolan under tisdagen och uppmanar allmänheten att kontakta dem om de sett något eller känner igen signalementet på gärningsmännen.

– Vi tror att det finns individer som vet vilka personerna är, som genomfört det här rånet, säger Marcus Warneby.

Därför ökar antalet brott i Sverige 00:43
ARTIKELN HANDLAR OM

Nacka

Brott

Facebook