Sonen drogs in i gängkrig: Vår sorg är skamfylld
Publicerad 2024-10-15
Sonen Alfred beskrevs som en ”projektledare” för våldsbrott. Nu sitter han fängslad för inblandning i mord och sprängningar.
I boken ”Älskade jävla unge” vill Pernilla Pernsjö beskriva vägen dit, och hur allt gick fel trots familjens ansträngningar.
– Jag vill att folk ska förstå att det här kan hända i vilken familj som helst.
Utifrån sett har sonen alla förutsättningar för att klara sig bra. Han växer upp långt från social utsatthet, med två närvarande föräldrar, syskon och mycket kompisar. Men problemen i skolan kommer snabbt, och eskalerar med åldern.
I ”Älskade jävla unge” berättar Pernilla Pernsjö om hur livet sätts på paus när hon och familjen gör vad de kan för att hjälpa Alfred, men där inget verkar funka i längden.
I stället dras han allt längre in i kriminalitet.
– Vi har ju bett om och även fått väldigt mycket hjälp från samhället, framför allt från socialtjänsten. Sedan har det inte hjälpt. Vad det beror på, det vet inte jag, säger Pernilla Pernsjö till TT.
Dödspatrullen
Att han hade problem och sålde cannabis kände hon till. Men när han 2017 häktas för att ha förvarat stora mängder narkotika åt gänget Dödspatrullen är det en total chock.
– Det hade vi aldrig kunnat föreställa oss. Det var verkligen fruktansvärt.
För narkotikabrottet döms han till fängelse i 4,5 år.
När han kommer ut fortsätter problemen – och eskalerar. Han hamnar snabbt på ena sidan av ett pågående gängkrig, där åklagare senare ska beskriva honom som en ”projektledare” för våldsbrott.
I februari 2024 fälls han för medhjälp till mord på en man som sköts till döds utanför en restaurang i Solna. Då har han dömts till fängelse fem gånger på tio månader.
Pernilla Pernsjö har haft svårt att ta till sig till de brott sonen har dömts för.
– Jag vet att jag är väldigt avtrubbad. Men det jag tänker är mer: hur kan han göra de här sakerna? Vad är han för människa som gör sådär?
Svar saknas
Med boken vill hon visa hur allt kan gå snett trots att stöd har funnits, både från samhället och familjen. Några svar på varför det gick så fel har hon inte.
– Boken är bara en beskrivning av hur det har varit. Det finns inga svar. Och jag känner mest att jag har accepterat det.
Även om den inte har något ”lyckligt slut”, som hon säger, hoppas Pernilla Pernsjö att boken kan hjälpa andra som hamnar i liknande situationer.
– Sorgen vi har, den är skamfylld. För vi är föräldrar till brottslingen, och det är inte helt enkelt. Så jag hoppas den kan vara till tröst för andra, att man inte är ensam.
Trots allt som hänt finns kärleken för sonen kvar, säger hon.
– Alla föräldrar säger nog att de älskar sina barn villkorslöst, men hur många prövas på det här sättet, när ens barn blir en människa man kanske inte tycker jättemycket om? Men jag älskar honom ändå.