Anders Borgs attack mot finansministern

NYHETER

Förre finansministern Anders Borg går till attack mot regeringens bostadspolitik.

I ett inlägg på Facebook kallar han Magdalena Andersson för bromskloss.

”Hur regeringen, efter snart 4 år, kan vara passiv och att finansministern stoppar reformer är svårt att förstå”, skriver Anders Borg.

Förre finansministern och moderaten Anders Borg kritiserar sittande regeringen och finansminister Magdalena Anderssons (S) bostadspolitik.

Han menar att regeringens bostadspolitik är passiv.

”Att avreglera hyresmarknaden så att omsättningen i stocken ökar, ta bort höjdregleringarna i storstäderna, öka marktillgången och påskynda tillståndsprocesserna är ett måste. Att förändra beskattningen så att reavinsterna inte hindrar rörlighet, avveckla ränteavdragen och återinföra en rimlig fastighetsskatt vore på sin plats”, skriver han i ett inlägg på sin Facebooksida.

Borg anklagar Andersson för att agera utifrån att hon vill bli partiledare för Socialdemokraterna efter valet.

Till attack mot Andersson

”Det är svårt att värja sig från intrycket att Anderssons agerande ytterst handlar om ambitioner att ta över partiledarposten efter valet 2018. En finansminister med politiska ambitioner underminerar finansdepartements naturliga roll att driva på strukturreformer”, skriver Borg.

Han erkänner att Alliansregeringen gjorde för lite, men tycker bland annat att regeringen borde avreglera hyresmarknaden.

”Att avreglera hyresmarknaden så att omsättningen i stocken ökar, ta bort höjdregleringarna i storstäderna, öka marktillgången och påskynda tillståndsprocesserna är ett måste”, skriver han.

”Ett kraftigt angrepp på hans egen politik”

Magdalena Andersson har inte gått att nå för en kommentar. I hennes ställe svarar Fredrik Olovsson (S), ordförande i riksdagens finansutskott.

– Anders Borg kamouflerar egentligen ett kraftigt angrepp på sin egen politik med ett angrepp på Magdalena Andersson. Det blir närmast patetiskt att han lyfter fram punkt efter punkt av den politik han själv drev igenom som ett angrepp på den nuvarande regeringen, säger han.

Olovsson påpekar att det var Alliansregeringen som tog bort fastighetsskatten. Den slopades 1 januari 2008.

– Samtidigt rörde han inte ränteavdragen vilket var ett episkt misstag. Han lyfter fram reavinstskatten som han själv höjde. Dessutom införde han en räntebeläggning av uppskov där nu regeringen tar bort taket för uppskovsbelopp. Han angriper sin egen politik för att angripa Magdalena Andersson. Det förvånar mig.

Här har du din budget 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM