Kriminolog: ”Lögnerna kan fälla Peter Madsen”

NYHETER

Sex gånger har mordmisstänkte Peter Madsen ljugit om vad som hänt Kim Wall. Det visar en genomgång av fallet som Aftonbladet har gjort.

Peter Madsen gräver sin egen grav med alla lögner och de kan bli hans fall, menar kriminolog Jerzy Sarnecki. 

– Det är inte många domstolar som skulle acceptera den typ av historieförändring som han har gjort. Hans trovärdighet är lika med noll, säger Jerzy Sarnecki. 

1 av 2 | Foto: AFP SCANPIX DENMARK

Peter Madsen har flera gånger ändrat sin version om vad som hänt Kim Wall. Under en häktningsförhandling den 3 oktober hävdade han att hon dog genom en olycka på båten. Hon ska ha fått en 70 kilo tung lucka till ubåten i huvudet.  

Idag kom en ytterligare förklaring från Peter Madsen – Kim Wall dog av kolmonoxid förgiftning. 

Ljugit minst sex gånger

Vid en genomgång av fallet visar det sig att Peter Madsen ljugit för polisen minst sex gånger om vad som har hänt Kim Wall. När ett vittnesmål överbevisats av polisen har han snabbt kommit med en ny förklaring. 

Professor i kriminologi Jerzy Sarnecki är inte förvånad över de olika turerna i fallet.

– Det är ganska tydligt att människan försöker undvika straff. Han ljuger för att undvika att bli fälld för mord, säger Jerzy Sarnecki.

”Det är inte särskilt smart”

Lögnerna kommer snarare stjälpa än hjälpa, menar Jerzy Sarnecki. Det minskar trovärdigheten vid en eventuell rättegång och riskerar att öka chanserna att han döms för mord. 

– Det ligger honom i fatet att han hela tiden anpassar sina erkännanden till det polisen hittar. Det är inte särskilt smart.

Ovanligt med kolmonoxidförgiftning

Den nya förklaringen – att Kim Wall dog av kolmonoxidförgiftning sågas av ubåtskännare. 

– Jag tror inte ett dugg på den här förklaringen. Då måste han ha haft dieselmotorn igång och sedan gått upp på däck och stängt luckan. Så brukar man inte göra. Det är konstigt om Peter Madsen gjorde så – han är ju så tekniskt kunnig, säger Håkan Beckius, före detta ubåtsofficer. 

Rent teoretiskt kan en kolmonoxidförgiftning uppstå i en ubåt om det inte finns ventilation eller om det uppstår en läcka. Men det är ovanligt menar Håkan Beckius. Han har aldrig har hört talas om någon sådan dödsolycka på en svensk ubåt. Däremot skulle det kunna vara ett potentiellt sätt att döda någon på. 

– Har han gått upp och stängt luckan när motorerna var igång så var det nog med vilja han gjorde det, säger Håkan Beckius. 

Fälls troligen för mord

Jerzy Sarnecki menar att förklaringen om kolmonoxidförgiftning är ännu en lögn.

– Han drar det här med ubåtsluckan för han vet att polisen inte har huvudet. När polisen sedan hittar huvudet och kraniet inte är skadat så ändrar Peter Madsen sin historia igen. Det finns ingen logik i att det skulle vara kolmonoxidförgiftning hon dog av – så det är klart att karln ljuger, säger Jerzy Sarnecki. 

Förundersökning mot Peter Madsen börjar bli färdig. Idag uppgav specialåklagare Jakob Buch-Jepsen åtal kommer väckas innan årsskiftet och sedan startar rättegången den 8 mars. 

Mycket tyder på att Peter Madsen kommer dömas för mord och brott mot griftefriden.

– Bevisläget mot honom är gott. Det kommer knappast att bli svårt att döma honom för mord och brott mot griftefriden, säger Jerzy Sarnecki och fortsätter…

– Man ska inte föregå rättegången men i mina ögon är han en mördare som försöker slingra sig på ett groteskt sätt. 

Har en personlighetsstörning

Att Peter Madsen inte tvekar att ljuga för polisen och gör det upprepade gånger tyder på en personlighetsstörning. Det menar Ulf Åsgård, rättspsykiatriker och expert på gärningsmannaprofiler. 

– Han har en typ av personlighetsstörning som gör att han berättar så här många olika versioner. Jag vill vänta tills rättspsykiatriska undersökningen är klar innan jag utlar mig om vilken störning det är, säger Ulf Åsgård. 

Även Ulf Åsgård tror att Peter Madsen kommer dömas för mord. Och han kommer inte få det lätt i fängelset. 

– Andra busar gillar inte sådant här våld mot kvinnor. De har vissa hederskodex och de kommer säkert banka skiten ur honom.

Kim Wall blev 30 år 00:48
ARTIKELN HANDLAR OM