Folkomröstningen i Katalonien

Tusentals poliser på färjor i Barcelonas hamn

Av: 

Staffan Dickson

NYHETER

Kataloniens parlament har röstat för att utropa självständighet och Spaniens regering svarat med att avsätta regionens president och utlysa nyval.

På fartyg i hamnen i Barcelona befinner sig tusentals poliser utsända från Madrid – beredda att ingripa om nya oroligheter bryter ut på gatorna.

– Det känns som en invasion, säger Cristine Sanchos till norska VG:s utsända.

Kataloniens parlament beslutade på fredagen att regionen ska bryta sig loss från Spanien.

Svaret från Madrid dröjde inte länge. Strax efter omröstningen i Kataloniens parlament samlades den spanska senaten och beslutade att aktivera lagparagraf 155 och därmed upphäva det katalanska självstyret.

De styrande i Madrid har upplöst det katalanska regionparlamentet, avsatt presidenten Carles Puigdemont och utlyst nyval i regionen den 21 december. Premiärminister Mariano Rajoy har även avsatt Kataloniens polischef och bett Spaniens författningsdomstol att ogiltigförklara det katalanska regionparlamentets beslut om självständighet.

– Nu väntar tider när vi måste hålla pulsen nere, sa Rajoy efter besluten och underströk vikten av en fredlig process.

Gammal Silja-färja

Många befarar dock att nya oroligheter, likt dem under folkomröstningen om självständighet den 1 oktober, kan bryta ut på gatorna i Katalonien.

I slutet av september skickades omkring 5 000 poliser till regionen för att försöka förhindra folkomröstningen om självständighet. Den samlade polisaktionen kallades Operation Anubis och skulle bara vara i några dagar.

Men på grund av det fortsatt spända läget mellan Madrid och Katalonien har Mariano Rajoy gett order om att poliserna ska bli kvar. Över en månad efter att de skickades till Katalonien befinner sig fortfarande tusentals poliser från Spaniens nationella polisstyrkor i regionen – beredda att gripa in om nya oroligheter bryter ut.

De flesta av dem bor på fartyg, varav två ligger i Barcelonas hamn. Det största av dem heter M/S Moby Dada och har plats för 1 600 personer. Färjan, som den spanska regeringen hyr av ett italienskt kryssningsrederi, är täckt av stora målningar som föreställer figurer från den tecknade serien ”Looney tunes”. Under 80-talet hette fartyget M/S Finlandia och trafikerade rutten Stockholm–Helsingfors för Silja Line.

”Vi behandlas värre än fångar”

– Det har gått mer än en månad nu, då vi bott ovanpå varandra i små hytter på en väldigt begränsad yta. (…) Vi behandlas värre än fångar, säger en anonym polisman till den franska tidningen Le Monde enligt VG.

Den norska tidningen VG:s utsända stöter på en av poliserna från fartyget på strandpromenaden Barceloneta.

– Var försiktig med bilderna ni tar. Tänk på att det är väldigt spänt här just nu, säger han.

Katalanska Cristine Sanchos säger att de spanska polisernas närvaro känns som en invasion.

– Och det förtjänar vi inte, för vi har alltid varit fredliga.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Folkomröstningen i Katalonien

Katalonien

Barcelona

Spanien

Mariano Rajoy