Trump möter Abbas

avMartin Schori

Foto: AFP

Efter en dag med möten i Israel reser USA:s president Donald Trump nu till Betlehem, där han träffar den palestinske ledaren Mahmoud Abbas.

– Vi är beslutsamma i att jobba med dig mot terrorismen, säger Abbas på den gemensamma presskonferensen.

Abbas gav också sitt stöd till den hungerstrejk som palestinska fångar håller i israeliska fängelser.

Före mötet skapade Trumps stab förvåning i det israeliska lägret genom att skriva att han skulle träffa ”presidenten av Palestina”.

USA erkänner, till skillnad från Sverige, inte Palestina utan brukar i officiella sammanhang benämna det som den ”palestinska myndigheten”.

Under mötet med Abbas väntas Trump återigen ta upp fredsprocessen. En process som den amerikanske presidenten säger sig vilja ha en aktiv roll i.

– Unga israeler och palestinier förtjänar att växa upp i säkerhet, sa Trump under gårdagens besök i Israel.

Foto: REUTERS TT NYHETSBYRÅN

Israels president Reuven Rivlin sade sig på samma presskonferens välkomna Trumps försök.

– Palestinier och judars öde är att leva tillsammans i det här landet. Vi måste bygga förtroende och samarbete mellan oss. Men för att nå dit behöver vi nya idéer och ny energi, något som hjälper oss att ta oss framåt tillsammans. Vi måste vara säkra på att vi inte går och lägger oss med en dröm, och vaknar med en mardröm, sa Rivlin.

Trump träffade Abbas tidigare i maj i Vita huset.

– Det finns ingen anledning till att det inte är kan bli fred mellan Israel och palestinierna - ingen som helst, sa Trump till Reuters inför det mötet, och lade till:

– Vi kommer att fixa det.

Vill flytta ambassaden

Besöken i Israel och Västbanken är en del av Trumps niodagarsresa, som senare i dag fortsätter till Vatikanen. Där ska Trump träffa påve Fransiskus, innan han ger sig av till Rom och Bryssel.

Senaste gången fredssamtalen pågick leddes de av Barack Obama och John Kerry, men de föll samman år 2014. En av de svåraste knutarna att lösa är östra Jerusalems öde. Trump har tidigare sagt att han vill flytta den amerikanska ambassaden i Israel från Tel Aviv till Jerusalem, vilket ses som en krigsförklaring från palestinierna.

Den senaste tiden har Trump tonat ned löftet.

ARTIKELN HANDLAR OM