Trump möter Abbas

Foto: AFP
NYHETER

Efter en dag med möten i Israel reser USA:s president Donald Trump nu till Betlehem, där han träffar den palestinske ledaren Mahmoud Abbas.

– Vi är beslutsamma i att jobba med dig mot terrorismen, säger Abbas på den gemensamma presskonferensen.

Abbas gav också sitt stöd till den hungerstrejk som palestinska fångar håller i israeliska fängelser.

Före mötet skapade Trumps stab förvåning i det israeliska lägret genom att skriva att han skulle träffa ”presidenten av Palestina”.

USA erkänner, till skillnad från Sverige, inte Palestina utan brukar i officiella sammanhang benämna det som den ”palestinska myndigheten”.

Under mötet med Abbas väntas Trump återigen ta upp fredsprocessen. En process som den amerikanske presidenten säger sig vilja ha en aktiv roll i.

– Unga israeler och palestinier förtjänar att växa upp i säkerhet, sa Trump under gårdagens besök i Israel.

Foto: REUTERS TT NYHETSBYRÅN

Israels president Reuven Rivlin sade sig på samma presskonferens välkomna Trumps försök.

– Palestinier och judars öde är att leva tillsammans i det här landet. Vi måste bygga förtroende och samarbete mellan oss. Men för att nå dit behöver vi nya idéer och ny energi, något som hjälper oss att ta oss framåt tillsammans. Vi måste vara säkra på att vi inte går och lägger oss med en dröm, och vaknar med en mardröm, sa Rivlin.

Trump träffade Abbas tidigare i maj i Vita huset.

– Det finns ingen anledning till att det inte är kan bli fred mellan Israel och palestinierna - ingen som helst, sa Trump till Reuters inför det mötet, och lade till:

– Vi kommer att fixa det.

Vill flytta ambassaden

Besöken i Israel och Västbanken är en del av Trumps niodagarsresa, som senare i dag fortsätter till Vatikanen. Där ska Trump träffa påve Fransiskus, innan han ger sig av till Rom och Bryssel.

Senaste gången fredssamtalen pågick leddes de av Barack Obama och John Kerry, men de föll samman år 2014. En av de svåraste knutarna att lösa är östra Jerusalems öde. Trump har tidigare sagt att han vill flytta den amerikanska ambassaden i Israel från Tel Aviv till Jerusalem, vilket ses som en krigsförklaring från palestinierna.

Den senaste tiden har Trump tonat ned löftet.

FAKTA

Trumps första utlandsresa i ämbetet

  • 20 maj: Donald Trump och hans hustru Melania anlände till Saudiarabien där kung Salman tog emot. Ett militärt samarbetsavtal undertecknades värt runt 110 miljarder dollar (drygt 960 miljarder kronor).

  • 21 maj: Förutom Trumps linjetal hölls bland annat bilaterala möten plus ett större gemensamt möte med ledare från länderna runt Persiska viken.

  • 22 maj: Trumps besök i Israel inleds med ett möte med Israels president Reuven Rivlin. Sedan besöker paret Trump Heliga gravens kyrka (även kallad Uppståndelsekyrkan) samt Västra muren (även känd som Klagomuren) i Jerusalem. Därefter möter president Trump premiärminister Benjamin Netanyahu, följt av korta kommentarer till pressen. På kvällen äter paren Trump och Netanyahu middag tillsammans.

  • 23 maj: Trump möter palestiniernas president Mahmud Abbas i Betlehem. Senare besöker han Yad Vashem, ett minnescenter för Förintelsen, och Israels museum. Enligt museets hemsida väntas han där hålla ett tal.

  • 24 maj: Presidenten möter påve Franciskus samt andra högt uppsatta i Vatikanen. Senare träffar han Italiens president Sergio Mattarella i Rom.

  • 25 maj: Möten med Belgiens kung Philippe och landets premiärminister Charles Michel samt andra stats- och regeringschefer som är i Bryssel för försvarsalliansen Natos toppmöte. Besök vid EU:s högkvarter, arbetslunch med Frankrikes nye president Emmanuel Macron. På eftermiddagen talar Donald Trump vid Nato-toppmötet, på kvällen är det middag med deltagarna.

  • 26 maj: G7-möte på den italienska ön Sicilien. Möten med flera ledare, bland dem Italiens premiärminister Paolo Gentiloni. På kvällen konsert med La Scalas filharmoniska orkester.

  • 27 maj: Trump talar till amerikanska försvarsanställda och deras familjer om resan innan han återvänder till Washington DC. Källa: ABC News, Vita huset och Jerusalem Post