Eric Trump: Ivanka fick pappa att bomba Syrien

”Jag är säker på att hon sa till honom”

avTorbjörn Ek

WASHINGTON. Donald Trump har flera gånger nämnt bilderna på döende barn.

Men enligt Eric Trump var det Ivanka som fick presidenten att anfalla Syrien.

– Ivanka är trebarnsmor och har inflytande. Jag är säker på att hon sa till honom: ”Lyssna, det här är hemska grejer”, säger han i en intervju med brittiska Daily Telegraph.

1 av 3 | Foto: Evan Vucci / TT
Ivanka Trump med pappa presidenten i förgrunden.

Efter kemgasattacken i Syrien den 4 april och USA:s svar med kryssningsmissiler mot en syrisk flygbas har president Donald Trump flera gånger nämnt bilderna av döda och döende kvinnor män och barn.

– Och små vackra bebisar. De här fruktansvärda handlingarna av Assad-regimen kan inte tolereras, sa han dagen efter attacken.

Men enligt sonen Eric var det i stället dottern Ivanka som övertygade sin pappa om att anfalla Syrien med 59 Tomahawk-missiler och hämna Bashar al-Assads anfall på sin egen befolkning.

– Ivanka är trebarnsmor och har inflytande. Jag är säker på att hon sa till honom: ”Lyssna, det här är hemska grejer”, säger han i en intervju med brittiska Daily Telegraph.

– Min far kommer att agera när sånt händer. Och förresten, han var emot att göra något åt Syrien för två år sen. Sen gasar en ledare sin egen befolkning, kvinnor och barn. På ett sätt är USA världens ledare och världens supermakt måste träda fram och agera och det gjorde man med stort stöd från våra allierade och jag tycker att det är jättebra.

Ivanka obetald assistent

Eric Trump är inte involverad i sin pappas presidentsstab. I stället driver han Trump-företagen åt sin far.

Ivanka Trump fick en officiell anställning, obetald, som assistent till presidenten i början av april.

Efter kemgasattacken i Idlib-provinsen, med minst ett 80-tal döda, Twittrade hon:

”Förkrossad och förbannad över bilderna som kommer in från Syrien efter den fruktansvärda kemiska attacken i går.”

Efter att Trump beordrat anfallet på den syriska flygbasen, varifrån kemgasattacken utfördes, skrev hon att hon var stolt över sin far:

”Tiden vi lever i leder till svåra beslut. Stolt över min far som vägrar acceptera de här fruktansvärda brotten mot mänskligheten”.

Vita husets presstalesperson Sean Spicer bekräftar delvis Eric Trumps uppgifter om sin systers inblandning i attacken mot Syrien.

– Det är inget tvivel om att Ivanka och andra vägde in och när han själv såg bilder så blev han mycket rörd, sa han under en presskonferens på tisdagen.

På en direkt fråga om Eric Trumps påstående svarade Spicer:

– Jag har inte frågat henne personligen, jag såg vad Eric sagt, men jag tror inte att Ivanka ställer sig annorlunda än någon annan.

ARTIKELN HANDLAR OM