Finländska bortförd i dödlig attack i Kabul

avTT

NYHETER

En kvinna från Finland som arbetar för en svensk biståndsorganisation uppges ha blivit kidnappad i Afghanistans huvudstad Kabul. Kidnappningen ske ha skett sent i går kväll i samband med en attack där två personer dödades.

Foto: OMAR SOBHANI / TT NYHETSBYRÅN
Huset som attackerades i Kabul då två personer dödades.

En tysk kvinna och en afghansk man har dödats i en attack i Afghanistans huvudstad Kabul. Samtidigt kidnappades en kvinna från Finland som arbetar för en svensk biståndsorganisation.

– Ett fruktansvärt dåd, säger Andreas Stefansson vid Svenska Afghanistankommittén.

Beväpnade män uppges ha stormat det hus där hjälparbetarna befann sig. En tysk kvinna och en afghansk säkerhetsvakt dödades i samband med attacken, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Finländska UD meddelar att en medborgare kidnappats, men vill inte ge några ytterligare detaljer om ärendet.

– Jag kan bara bekräfta kidnappningen och att man börjat utreda saken. Något annat finns inte att berätta nu, säger Karoliina Romanoff till nyhetsbyrån FNB.

"Vet att hon saknas"

Kvinnan arbetar för den svenska biståndsorganisationen Operation Mercy, som bland annat bedriver verksamhet i Afghanistan.

Scott Breslin, som arbetar för Operation Mercy, säger till TT att man håller ett krismöte och bekräftar att en medarbetare försvunnit.

– Vi vet att hon saknas, vi kommer att skicka ut ett pressmeddelande senare, säger han men vill inte ge fler detaljer.

Enligt Reuters uppger det afghanska inrikesdepartementet att även den tyska kvinnan och den säkerhetsvakt som dödades arbetade för organisationen.

Fruktansvärt dåd

– Det är förstås väldigt beklagligt. Det är ett fruktansvärt dåd. Vi har inte mer information om incidenten, men följer kontinuerligt situationen, säger Svenska Afghanistankommitténs (SAK) generalsekreterare Andreas Stefansson till TT.

SAK har inte direkt något samarbete med Operation Mercy, men känner till organisation. Stefansson har nyligen varit i kontakt med SAK:s landschef i Afghanistan och berättar att hela organisationens personal är i säkerhet. Han beskriver säkerhetssituationen i Afghanistan som allt värre.

Men samtidigt är det väldigt sällan direkta hot mot humanitära arbetare. Och det är väldigt sällsynt att vi attackeras. Men det kan hända att utländska arbetare råkar vara på fel plats vid fel tidpunkt.

Risk för sammanblandning

Kidnappningar har länge varit ett problem i Afghanistan. Främst har afghaner drabbats. Men Andreas Stefansson säger att utländska hjälporganisationer har drabbats mer av olika hot de senaste åren, och att det finns en oro att man blandas ihop med den internationella militära närvaron.

– Det har varierat mellan åren. Det händer att det är kriminella grupper som ser möjligheter att tjäna pengar, men det kan också vara ideologiskt motiverade grupper, säger Stefansson

SAK försöker att minska riskerna genom att arbeta med att få en hög acceptans, genom att bland annat använda lokal personal, och har enligt Stefansson en väl utvecklad och kontinuerligt uppdaterad 

ARTIKELN HANDLAR OM

Kabul

Finland