Kaj Linna: ”Det är ju lite av ett lotteri”

Nu börjar nya rättegången i Kalamarksmordet

1 av 6
NYHETER

Tretton år efter att ha dömts till livstids fängelse för mord och grovt rån får Kaj Linna nu sitt fall prövat på nytt i hovrätten.

I dag inleddes rättegången mot honom igen.

– Jag räknar med att bli frikänd. Men det är ju inte hundra procent, för det är ju ett litet lotteri det här med domstolar, så mycket har jag förstått, säger Kaj Linna till P4 Norrbotten.

I dag började den nya rättegången mot Kaj Linna, vid hovrätten i Norrland i Umeå. Linna är med genom videolänk från Kalmar med sin advokat Thomas Magnusson, men ska först imorgon medverka i rätten.

Dagen inleds med att Linnas försvarare Thomas Magnusson och åklagaren berättar om sin syn på skuldfrågan.

Senare under dagen kommer åklagaren presentera sin skriftliga bevisning.

– Jag ser fram emot huvudförhandlingen med tillförsikt. Jag har åberopat exakt den bevisning som Linna tidigare blev dömd för, plus att jag kompletterat den så att den blivit ytterligare starkare, sade Göransson till TT i går.

Mediernas intresse är stort, något som påverkar Kaj Linna.

– Det blir lite omvälvande om man säger så. Det är väl det som är om det finns någon nervositet i det hela, men det där släpper nog bara vi kommer igång, säger Kaj Linna till P4 Norrbotten.

FAKTA

Kalamarksmordet

Kvällen den 14 april 2004 kom bröderna Roger Lindberg, 59, och Sune Lindberg, 57, hem till sin gård i Kalamark, i Norrbotten, efter en middag hos goda vänner. När Roger gick till ladugården för att ge djuren mat överfölls han och misshandlades svårt med en träregel. Gärningsmannen tejpade för hans mun, täckte kroppen med fodersäckar och en omkullvält skottkärra.

Sedan fortsatte den maskerade mördaren in i huset där han hotade, misshandlade och band Sune Lindberg, som är handikappad.

Innan han lämnade gården stal gärningsmannen några tusen kronor som bröderna hade hemma. I nästan två dygn låg Sune Lindberg skadad innan hemtjänsten hittade honom. Brodern Roger hittades död i ladugården med tydliga tecken på kvävning.

I början av utredningen anhölls en 33-åring från Luleå men senare riktades misstankarna mot Kaj Linna.

Kaj Linna dömdes mot sitt nekande till livstids fängelse för mordet.

I december 2016 beviljade Högsta domstolen Kaj Linnas fjärde resningsansökan.