USA testskjuter atommissil – ”Kan uppfattas som ett hot”

avAlexandra Carlsson Tenitskaja

På onsdagen förväntas USA avfyra en missil från staden Lompoc i Kalifornien.

Testet genomförs i syfte att visa upp USAs nationella kärnkraftsprogram.

Skjutningen har kritiserats av en fredsorganisation vars talesman hävdar att testet kommer olägligt med tanke på spänningarna mellan USA och Nordkorea.

1 av 2 | Foto: AP
Ett tidigare test av en amerikansk kärnvapenmissil

Testet kommer att genomföras under natten till onsdag, lokal tid. En flygtestskvadron kommer att ansvara för att spårningen och kommandostödsystemet på missilen fungerar som de ska, rapporterar Los Angeles Times.

– Testet är nödvändigt för att verifiera vårt nationella kärnvapens status samt för att visa upp kärnvapnet, säger befälhavare Chris Moss till Los Angeles Times.

Provskjutningen är bara en i raden. Det amerikanska flygvapnet genomför liknande test flera gånger per år.

”Ett hot”

Trots det, får onsdagens operation kritik. En talesman för den oberoende fredsorganisationen ”The Nuclear Age Peace Foundation”, tycker att det är dålig timing att genomföra testet just nu och syftar på det spända läget mellan USA och Nordkorea.

Under de senaste veckorna har även Nordkorea testkört missiler, vilket då möts av kraftig kritik från flera håll.

– När det kommer till missiltest, agerar USA med en dubbelmoral: Dess egna test är rättfärdigade och nödvändiga, medan Nordkoreas tester ses som hotfulla och destabiliserande, säger organisationens ordförande David Krieger.

Och fortsätter:

– Det som behövs är diplomati snarare än militära provokationer. Hot, vare sig de utformas i tweets eller missiltest, ökar bara faran för oss alla.

Onsdagens skjutning går under namnet Vandenbergstestet och den andra för i år från USAs sida.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea

USA