Åkesson och Lööf överens – om en ny konfliktlinje

Foto: SVT
Åkesson och Lööf i Aktuellt.
NYHETER

Socialliberale Macron mot högerpopulistiska Le Pen.

Centerpartiets Annie Lööf och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson är överens om att det franska valet visar hur politiken har fått en ny skiljelinje.

Men Lööf ser ett liberalt spår mot ett högerextremt – medan Åkesson ser ”ansvarslös öppenhet” mot nationalism.

Foto: JOEL SAGET / AFP
Macron och Le Pen.

Den 7 maj kommer Emmanuel Macron eller Marine Le Pen väljas till fransk president. På måndagskvällen möttes Annie Lööf (C) och Jimmie Åkesson (SD) i SVT:s ”Aktuellt” för att reda ut vad fransmännen får välja mellan.

– Vi kan se den här strömningen i flera länder nu, där de liberala krafterna går fram i Europa men också en aggressiv nationalism, säger Lööf.

– Det är ett tydligt vägval i många länder, inklusive Sverige, där liberala värden som öppenhet, ansvarstagande och ledarskap ställs mot protektionism, slutenhet och att stänga gränser. Det kommer vi se mer av framåt.

”De har dominerat i decennier”

Jimmie Åkesson ser ungefär samma skiljelinjer.

– Men jag skulle kanske inte uttrycka det på samma sätt, säger han.

Sverigedemokraternas ledare pekar på de senaste stora valen i Europa – och på presidentvalet i USA.

– Det är en konfliktlinje som finns mellan nationalism och internationalism, där Marine Le Pen i det här sammanhanget representerar nationalismen och Macron det vänsterliberala etablissemanget som är i väldigt hög grad en internationalistisk, globalistisk rörelse som har dominerat hela vår del av världen i decennier.

”Le Pen är Putin-vänlig”

Annie Lööf säger att det är värden som har stärkt Sverige, Frankrike och EU under en lång tid.

– Vad Marine Le Pen står för, det är att stänga gränsen, beskatta utländsk arbetskraft, det handlar om protektionism, det handlar om en mer Putin-vänlig utrikespolitik, då hon vill knyta sig närmare till Ryssland, säger C-ledaren.

– Den här politiken som bygger på misstro och rädsla är jag rädd för, att den ska få fäste även i Sverige.

Jimmie Åkesson menar att öppenheten har lett till problem och att det är dags att bryta utvecklingen:

– Vinner Marine Le Pen, vilket jag förvisso har svårt att tro, så är det ett slag i ansiktet på hela EU-etablissemanget och det är precis vad EU behöver i det här läget.

ARTIKELN HANDLAR OM