Ryska bombplan flög nära USA – stridsplan skickades upp

NYHETER

Två ryska bombplan med kärnvapenkapacitet flög nära den amerikanska delstaten Alaska på måndagskvällen, rapporterar Fox News.

Det amerikanska flygvapnet skickade upp två stridsflygplan, av typen F-22, för att mota bort ryssarna. Efter tolv minuters eskort vände bombplanen hem.

Incidenten är den första i sitt slag sedan Donald Trump blev president.

1 av 2 | Foto: AFP
Amerikanskt F-22 plan.

Bombplanen var två ryska Tu-95 – med Nato-namnet ”Bear”. De passerade 16 mil utanför Kodiak Island vid Alaskas södra kust. Två amerikanska F-22 Raptor samt ett radarflygplan, E-3 airborne early warning plane, lyfte från flygvapenbasen Elmendorf för att genskjuta ryssarna.

De amerikanska stridsflygplanen flög bredvid de ryska bombplanen i tolv minuter, enligt Fox News som hänvisar till två myndighetskällor. Därefter ändrade bombplanen kurs och flög tillbaka mot sin bas i östra Ryssland.

Första gången för Trump

Piloterna i de ryska och amerikanska flygplanen ska inte ha haft någon direktkontakt med varandra via radio. Detta enligt CNN som fått incidenten bekräftad av försvarshögkvarteret Pentagon.

Händelsen är den första i sitt slag sedan Donald Trump blev amerikansk president. Senast ryska bombplan flög nära USA:s kust var den 4 juli 2015. Den gången passerade planen utanför Alaska och Kalifornien.

Relationerna mellan USA och Ryssland är spända efter den syriska regimens gasattack mot staden Khan Sheikhun och den efterföljande amerikanska robotattacken på en syrisk flygbas.

När den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson mötte sin ryska motsvarighet Sergej Lavrov på plats i Ryssland i förra veckan sa han att relationerna mellan länderna hade nått ett lågvattenmärke.

Händelsen tonas ner

I samband med utrikesministrarnas möte flög tre ryska bombplan förbi nära Japans östkust, vilket ledde till att totalt 14 japanska stridsflygplan skickades upp för att följa ryssarna.

Amerikanska militärtjänstemän tonar ner måndagens händelse, rapporterar CNN, och kallar den ”inget utöver det vanliga”.

”En kraftuppvisning”

Den republikanske kongresspolitikern Adam Kinzinger säger däremot i en intervju med CNN:s Wolf Blitzer att ryssarna ”försöker visa tänderna”.

– Det här var en kraftuppvisning av ryssarna för att visa att de fortfarande är här. Det var ett försök att komma så nära våra internationella gränser som möjligt för att se hur vi skulle reagera, säger han.

De rysktillverkade bombplanen Tu-95 har kapacitet att bära kärnvapen.

F-22-planen är en toppmodern modell utrustad med smygteknik. De togs i bruk så sent som 2005 och deltog för första gången i strid i slutet av 2014 när de användes för att attackera terrorgruppen Islamiska statens ställningar i Syrien.

ARTIKELN HANDLAR OM