Obama varnade tidigt Trump för Flynn

Spicer: Obama var inget fan av Flynn

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump och Barack Obama.
NYHETER

WASHINGTON. Tidigare president Barack Obama varnade Donald Trump för att anställa generalen Michael Flynn som nationell säkerhetsrådgivare redan i november.

Det uppger nu tre källor till NBC News.

Det var i samband med det 90 minuter långa mötet i Vita huset mellan den dåvarande president Barack Obama och den nyvalde Donald Trump i november som Obama ska ha varnat Trump från att anställa generalen Michael Flynn som nationell säkerhetsrådgivare uppger källor till NBC News.

Varningen kom därmed endast 48 timmar efter att Trump valts till USA:s 45:e president uppger tre tidigare tjänstemän i Obamaadministrationen.

Obama inget fan av Flynn

Enligt källorna ska Obama under mötet ha varnat sin efterträdare för att anlita Michael Flynn och klargjort att han inte är ett ”fan” av honom – vilket bekräftades av Vita husets talesperson under en pressträff på måndagen.

– Obama gjorde klart för president Trump att han inte precis var något fan av Michael Flynn, sa Spicer med hänvisning till att Flynn var en hängiven kritiker av Obamas ”brist på strategier”.

Dock vidhöll Spicer att Trump-administrationen inte haft någon anledning att hysa misstro mot Flynn.

Fick sparken 2014 – av Obama

Detta efter att Flynn 2014 fått sparken från sin post som chef för den amerikanska militära underrättelseorganisationen Defense Intelligence Agency (DIA) under Obamaadministrationen.

Enligt NBC News källor ska de starkaste skälen för att han avskedades ha varit hans bristande ledarskap och upprepade temperamentsproblem.

Obama ska även ha riktat en varning till Trump om att Flynn var olämplig som innehavare av en så pass hög post i form av nationell säkerhetsrådgivare uppger en av källorna för NBC News.

FAKTA

Flynns Rysslandskontakter

Det var i december 2016 som Flynn i telefon med Kislyak ska ha diskuterat att häva sanktionerna mot Ryssland när Trump tar över – vilket gick emot Obamaadministrationens linje – och strider även mot amerikansk lag, eftersom Trumps administration inte hade tillträtt ännu.

När medierna fick nys om samtalet valde Flynn att dementera att sanktioner diskuterats genom vicepresident Mike Pence.

Även Trumps rådgivare Kellyanne Conway sa vid tidpunkten att Vita huset hade ”fullt förtroende” för Flynn.

Men när Washington Post tre timmar senare avslöjade att Sally Yates hade informerat Vita huset om att Flynn ljugit för Pence redan i januari fanns det ingen återvändo för Vita huset och ytterligare tre timmar senare avgår Flynn –bara 24 dagar efter att ha tillträtt posten som nationell säkerhetsrådgivare.

I samma veva får även Sally Yates sparken för att ha gått emot Trumps inreseförbud. Yates var kvar sedan Obamaadministrationen och var tänkt att avgå i samband med att den tilltänkte justitieministern Jeff Sessions blev godkänd – men fick lämna sitt uppdrag tidigare på order av Trump.

”Hon har förrått justitiedepartementet genom att vägra implementera en lag skapad för att skydda medborgarna i USA. Hon är anställd av Obama. Hon har en svag inställning till gränserna och en väldigt svag inställning till illegal invandring. I kväll blev hon friställd från sina uppdrag”, skrev Trump i ett pressmeddelande.

Sedan dess har skandalen växt och flera amerikanska medier har avslöjat att Trumps kampanjstab och flera av hans närmaste rådgivare – haft tät kontakt med Rysslands underrättelsetjänst under valrörelsen.

Samma dag som utfrågningen

Uppgifterna om Obamas varning kommer samma dag som den tidigare tillförordnade justitieministern, Sally Yates, ska vittna i senaten om Flynns kontakt med Rysslands USA-ambassadör Sergey Kislyak.

Något som han ljugit om för vicepresident Mike Pence och som slutligen kom att kosta honom jobbet – bara 24 dagar efter sitt tillträde.

Donald Trump var dock snabb att besvara uppgifterna om Flynn-varningen på Twitter där han riktar stark kritik mot både ”fejk-medierna” och Obamaadministrationen – som han menar var dem som i första hand gav Flynn tillgång till säkerhetsklassat material.