Rebeller tvingas lämna Damaskus efter bombningar

Foto: SARIA ABU ZAID / AFP

avNivette Dawod

NYHETER

Syriska rebeller och deras familjer har börjat evakueras från Damaskusdistriktet Barzeh under dagen.

Oppositionsvänliga röster säger att evakueringen sker under tvång.

Från syriskt regeringshåll ser man det hela som ett sätt att trappa ner striderna kring huvudstaden.

Efter ett avtal mellan regeringsallierade Ryssland och Iran och Turkiet, som står på de väpnade rebellernas sida, ska människor från distriktet Barzeh utanför Damaskus evakueras till norra Syrien.

”Beväpnade män och några av deras familjer har börjat lämna Barzeh på 40 bussar som är på väg mot norra Syrien”, uppger syrisk stats-tv enligt nyhetsbyrån AFP.

Under tvång

Evakueringen av Barzeh ska fortsätta i fem dagar, enligt syrisk tv, och de beväpnade oppositionspersoner som önskar ska under tiden kunna registrera sig hos regeringen.

Något som i själva verket tyder på att hela evakueringsprocessen sker under tvång, anser oppositionella. Genom att regeringen först bombarderar eller hotar att svälta ut människor lämnas befolkningen inget annat val än att evakuera, menar de oppositionella grupperna.

Människorättsorganisationer har tidigare uppmärksammat tillvägagångssättet för evakueringen i östra Aleppo, då regimflyg anklagades för att bomba skolor och sjukhus, och oppositionella anklagades för att använda människor som mänskliga sköldar. Flera hundra personer fördes också bort, bland annat vid registreringsförfarandet, och tros enligt organisationerna ha tvångsrekryterats eller fängslats på grund av sitt oppositionella engagemang.

Det oppositionskopplade Syriska människorättsobservatoriet har uppskattat att omkring 1 500 personer kan komma att lämna Barzeh för att bussas till nordvästra Idlibprovinsen, som fortfarande kontrolleras av väpnad opposition.

Foto: Uncredited / AP SCANPIX SWEDEN

Nedtrappningszoner

Avtalet, som slöts sent i går kväll i Kazakstan, handlar om att inrätta så kallade ”nedtrappningszoner” där regeringen och väpnade oppositionsgrupper ska avsluta sina strider.

Målet för den syriska regeringen tros vara att ta kontrollen över de sex distrikt kring Damaskus som fortfarande kontrolleras av rebeller. I avtalet ska ingå att striderna avslutas i fyra nedtrappningszoner dit människor evakueras under sex månaders tid.

Enligt den syriske utrikesministern Walid Muallem förhandlar man om ytterligare distrikt som ska evakueras, bland annat det läger för palestinska flyktingar som finns i Yarmoukdistriktet:

– Vi arbetar på Qabun och Yarmouklägret, där vi talar om att evakuera beväpnade grupper, sa han vid en presskonferens under måndagen.

Qabun har de senaste två veckorna utsatts för flygräder och hårda strider, rapporterar AFP.

Den nya given

Evakueringar och liknande så kallade ”försoningsavtal” har blivit den nya given sedan den syriska regeringen i december 2016 tog kontrollen över hela den strategiska handelsstaden Aleppo i norra Syrien.

Bland annat har ett evakueringsavtal mellan fyra byar slutits, där den första processen genomfördes i april, dock inte utan komplikationer. Vad som antogs vara en självmordsbombarattack, som ingen tagit på sig, dödade över 100 människor från byarna Kefraya och Foua.

Walid Muallem sa också på presskonferensen att man inte vill ha FN:s, eller några andra internationella aktörers, hjälp för att kontrollera nedtrappningszonerna.

– Vi accepterar inte någon roll för FN eller internationella styrkor för att övervaka avtalet, sa han.

USA:s försvarsminister James Mattis har sagt att man, som en av aktörerna i det syriska inbördeskriget, ska se över avtalet.

– Alla krig måste ta slut någon gång och vi har under lång tid försökt se över hur det här kriget kan få ett slut. Jag ska ta en titt på förslaget och se om det kan fungera, sa han vid ett besök i Köpenhamn under måndagen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

ARTIKELN HANDLAR OM