Theresa May kräver nyval i Storbritannien

avChristoffer Nilsson

Storbritanniens premiärminister Theresa May vill ha nyval den 8 juni i år.

I morgon kommer det brittiska underhuset att rösta om premiärministerns förslag.

– Vi behöver ett allmänt val och vi behöver det nu, säger Theresa May.

1 av 3 | Foto: Dan Kitwood / Getty

Vid en blixtinkallad presskonferens utanför residensbostaden 10 Downing Street meddelade Storbritanniens premiärminister Theresa May att hon vill ha nyval den 8 juni i år.

Nästa parlamentsval var planerat att hållas 2020.

För att valet ska hållas tidigare krävs att två tredjedelar av parlamentsledamöterna i det brittiska underhuset röstar igenom Mays förslag.

– Vi behöver ett allmänt val och vi behöver det nu, säger Theresa May.

Parlamentet röstar under onsdagen

Röstningen sker i underhuset i morgon, onsdag.

Theresa May uppger att förhoppningen med ett nyval är att stabilisera det politiska läget i Storbritannien. Enligt May försöker oppositionen motarbeta den brittiska regeringens förhandlingar med EU om ett utträde.

– Storbritannien lämnar EU och det kan inte finnas någon återvändo, säger May.

Theresa May beskrev beslutet om att utlysa nyval som motvilligt.

– Jag har kommit fram till att det enda sättet att garantera visshet och säkerhet för kommande år är att hålla det här valet och få ert stöd, säger Theresa May.

Stark opinionsmätning för May

Mays besked kom bara dagen efter Yougovs opinionsmätning som var fördelaktig för den brittiska premiärministern. På frågan om vem som var bäst lämpad att leda Storbritannien svarade hälften Theresa May. Endast 14 procent ansåg att Labour-ledaren Jeremy Corbyn skulle göra ett bättre jobb.

Jeremy Corbyn välkomnar förslaget om nyval och uppger att Labourpartiet kommer att rösta igenom det.

– Jag välkomnar premiärministerns beslut att ge det brittiska folket möjlighet att rösta på en regering som sätter majoritetens intresse först, säger Corbyn enligt Sky news.

Theresa May tog över som Konservativa partiets ledare efter David Cameron 2016. Valet 2015 gav partiet en majoritet i underhuset med 331 av de 650 platserna.