Trumps toppminister hålls gömd från sina anställda

1 av 2
NYHETER

WASHINGTON. USA:s utrikesminister Rex Tillerson blir alltmer isolerad från sin personal på utrikesdepartementet.

I stället förlitar han sig på två anställda som uppges styra departementet med järnhand uppger källor för nyhetssajten Politico.

Anledningen är att man vill minska läckorna – och att vissa i personalen misstänks vara anhängare till Hillary Clinton.

Det var när den tidigare utrikesministern Condoleezza Rice, som föreslog Rex Tillerson för sitt gamla jobb, försökte nå honom förra månaden som en assistent till hans stabschef, Margaret Peterlin, ringde tillbaka och frågade vad Rice ville diskutera.

Enligt Politico illustrerar exemplet den svårighet som flertalet medarbetare just nu har i att komma i kontakt med sin chef.

Hämtar information från två personer

För medan Rex Tillerson har utvecklat ett nära samarbete med president Trump, har han inte gjort detsamma med sin egen personal eller erfarna rådgivare.

I stället väljer han att inhämta information från sin stabschef Margaret Peterlin, och sin politiska planeringschef Brian Hook, uppger flera tjänstemän för Politico.

Enligt dem ska Peterlin och Hook skurit ned kraftigt på personerna kring Tillerson, både i ett försök att komma åt läckor , men också för att personal inom flera statliga avdelningar misstänk vara Hillary Clinton-supportrar.

Tillerson avsiktliga beroende av en liten grupp betrodda rådgivare sägs framförallt vara en önskan från Margaret Peterlin, som sägs spela en ytterst viktig roll.

Peterlin styr med järnhand

Den relativt okända Peterlin beskrivs av flera tjänstemän som en hård ”gatekeeper” som effektiv utesluter andras god råd och perspektiv från Tillerson, samt har infört hårda restriktioner för medias tillgång till honom.

”Om alla tror att enda sättet att få fram ett budskap till utrikesministern är via stabschefen så skapas en flaskhals, säger en tjänsteman till Politico.

Även Tillerson sägs hysa starka band till Peterlin då han bett henne att bygga upp ett litet team som ”tar honom igenom de första månaderna” samt bjudit med henne på flera informella middagar med president Trump i Vita huset.

– Tillerson verkar ha stort förtroende för henne och hennes omdöme, säger chefsjuristen Brian Gunderson, som tidigare tjänstgjort hos Rice.

Gruppen hanterar för mycket på egen hand

Även Brian Hooks uppges känna misstro mot departementets tjänstemän.

– Brian litar inte riktigt på någon, så han försöker göra allt själv. Hans hår står alltid i brand, säger en tjänsteman till Politico.

Att Tillerson nu valt att förlita sig på en liten sluten grupp i stället för att utnyttja sakkunskapen och resurserna som finns bland de 75 000 anställda, har väckt stark kritik inom departementet.

Tjänstemän menar även att gruppen hanterar alldeles för mycket på egen hand och att Tillerson isoleras från människor som faktiskt kan hjälpa till.

– Det är en inställning som riskerar att begränsa hans effektivitet när han ska lära sig hur politiken i Washington och global diplomati fungerar, säger en erfaren tjänsteman.

Saknas flera hundra tillsättningar

Enligt källorna ska varken Tillerson eller Trump heller ha någon brådska att fylla de flera hundra platser som behövs tillsättas med tjänstemän efter övergångsperioden.

I stället har platserna fyllts med tillförordnad personal, vilket väckt ilska bland ”avdelningsveteraner”.

– Hur ska du kunna göra en administration effektiv när dina institutioner är svaga? frågar sig den pensionerade tjänstemannen Dan Fried.

Bristen på folk har lett till att utländska regeringar tvingats söka andra kommunikationsvägar, då vissa länder enbart lyckats svara på förfrågningar genom att kontakta Hook direkt eller genom andra Vita huset–anställda, som presidentens svärson, Jared Kushner.

ARTIKELN HANDLAR OM