Ja till ny sjukreform i representanthuset

NYHETER

WASHINGTON. Representanthuset röstade ja till den nya sjukvårdsreform – som kan riva upp och ersätta nuvarande Obamacare.

Förslaget antogs med 217 röster mot 213 och omröstningen ses som en stor seger för president Trump – som tidigare mött nederlag.

– Obamacare är dött, sa han under en presskonferens efteråt.

Dock väntar ännu en omröstning i senaten – som om det går igenom – kan göra 52 miljoner amerikaner oförsäkrade 2026.

1 av 4

Dagens omröstning i representanthuset blev en riktig rysare.

Innan omröstningen hölls Demokraterna en mycket känsloladdad debatt där de förkastade republikanernas förslag med att det kommer göra sjukförsäkring för dyr för dem som behöver den bäst – och att den skulle lämna miljoner människor oförsäkrade.

– De flesta människor vet inte vilka deras representanter är, men de kommer att veta när ni röstar bort deras sjukförsäkring, sa Demokraternas ledare i representanthuset, Nancy Pelosi innan omröstningen.

Trots det gick förslaget om den republikanska sjukvårdsreformen igenom med 217 röster mot 213 – vilket kan riva upp och ersätta nuvarande Obamacare.

Republikanerna behövde 216 röster för att få igenom reformförslaget. 20 republikaner röstade för nej-sidan och ingen av demokraterna röstade ja.

Nu väntar omröstning i senaten – som om det går igenom – kan göra 52 miljoner amerikaner oförsäkrade 2026.

Under en presskonferens i Vita hustet strax efteråt meddelade en segerviss Trump att Obamacare varit en katastrof och att han är helt säker på att republikanernas förslag kommer att gå igenom även i senaten.

– Jag är självsäker. Det här är en bra plan, den kommer att bli bättre och kommer att ersätta Obamacare. Vi visste att Obamacare inte skulle funka. Den här planen är otroligt genomarbetat och premierna kommer gå ner.

– Obamacare är dött, sa Trump på en presskonferens efteråt.

Många är dock tveksamma till om förslaget verkligen kommer gå igenom i senaten – trots att 52 av senatens 100 medlemmar är republikaner.

Liksom i representanthuset finns där ärkekonservativa politiker och mer mitten-orienterade som kan tänkas ha invändningar mot lagtexten.

Enligt The Hill är chansen mindre än en på fem att lagförslaget godkänns.

Stor seger för Trump

Att riva upp och ersätta Obamacare har varit Donald Trumps viktigaste vallöfte – något som visat sig inte vara fullt så enkelt.

Segern i representanthuset under torsdagen ses därför som en stor fjäder i hatten för president Trump och hans administration som senast i mars tvingades dra tillbaka sitt nya reformförslag – innan det ens hunnit gå till omröstning. Detta då förslaget saknade stöd bland de egna – trots att republikanerna har majoriteten i kongressens båda kamrar.

Sedan dess har både Trump, McCarthy, talman Paul Ryan med fler jobbat hårt för övertala och kompromissa för att få ihop de röster som krävs.

Bland annat för att undvika ännu ett nederlag för Trump-administrationen.

Övertalat flera republikaner

På onsdagskvällen meddelade dock majoritetsledaren Kevin McCarthy att han var säker på att förslaget skulle gå igenom den här gången.

– Det kommer att gå igenom, det är ett bra förslag, sa McCarthy uder onsdagskvällen till Washington Post.

McCarthys besked kom först efter att två viktiga republikanska parlamentsledamöter träffat Trump på onsdagen och då övertygats om att stödja förslaget uppger NBC News.

Detta efter löften från presidenten om särskilda medel – drygt 70 miljarder kronor – för att täcka försäkringskostnader för redan sjuka personer.

Tillägg kom efter det tidigare beslutet som låter delstater göra undantag från regeln att premier för ”grundläggande hälsovård” ska vara desamma för alla – oavsett om man är handikappad eller har en kronisk sjukdom.

I praktiken innebär det att försäkringsbolag får lov att ta ut högre avgifter av redan sjuka.

52 miljoner oförsäkrade 2026

Om förslaget blir verklighet skulle 14 miljoner amerikaner kunna förlora sin försäkring redan nästa år – jämfört med om Obamacare blir kvar.

Det antalet skulle sedan växa till 24 miljoner år 2026, visar en undersökning av kongressens oberoende budgetkontor CBO.

Dagens 27 miljoner oförsäkrade amerikaner skulle därmed stiga till 41 miljoner 2018 och 52 miljoner 2026 – enligt The New York Times.

Innan Obamacare infördes var 57 miljoner amerikaner oförsäkrade.

ARTIKELN HANDLAR OM