Advokaten begär att förundersökningen i fallet Kevin återupptas

avStaffan Dickson

NYHETER

Förundersökningen lades ner efter att bröderna Robin och Christian påstods ha erkänt mordet på fyraårige Kevin.

Nu begär deras ombud Thomas Olsson att förundersökningen återupptas och att bröderna avskrivs.

– Efter en genomgång av förundersökningen kan inte vi se att det finns något erkännande, säger han till Aftonbladet.

På onsdagen sändes den första delen av tre av ”Dokument inifråns” granskning av fallet Kevin, fyraåringen som hittades död utanför Arvika i augusti 1998.

Bröderna Robin och Christian, som då var fem och sju år gamla, berättade att de sett dödsfallet och började förhöras av polisen. Efter två månader ska de ha erkänt att de dödat Kevin.

Det påstådda erkännandet spelades aldrig in och varken dna eller fingeravtryck band bröderna till brottsplatsen. Nästan 19 år senare tvivlar bröderna på att det var de som dödade Kevin. I SVT:s ”Dokument inifrån” säger de att de inte har några minnesbilder av händelsen och att de kände sig pressade att erkänna.

Begäran inlämnad

Nu begär deras ombud, advokat Thomas Olsson, att förundersökningen av fallet återupptas och att Robin och Christian avskrivs. I dag lämnade Olsson in en formell begäran till Riksåklagaren.

– Förundersökningen lades ner med motiveringen att bröderna skulle ha erkänt mordet på Kevin. Nu har det framkommit uppgifter om att det är tveksamt om det finns något sådant erkännande. Efter en genomgång av förundersökningen kan inte vi se att det finns något erkännande. Då anser vi att förundersökningen bör återupptas och granskas av Riksåklagaren för att leda fram till ett beslut om att bröderna avskrivs som misstänkta för det här mordet, säger advokat Thomas Olsson till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM