Nyheter

Fullt i salen när många ville ta farväl av Lena, 69 år

Av: 

Susanna Nygren

NYHETER

Som en solvända – som alltid vände sig mot ljuset och spred glädje ­– så beskriver vännerna 69-åriga Lena Wahlberg. Hon är en av de fem som dödades på Drottninggatan. Aftonbladet var på plats när familj och ett stort antal vänner tog ett sista farväl. 

Det var fullt i Grundtvigsalen på Ljungskile folkhögskola under minnesstunden för 69-åriga Lena Wahlberg – ett av offren för terrorattentatet den 7 april. 

I lokalen får maximalt 220 personer vistas men långt fler ville hedra Lena. När tonerna av Clair de Lune framförd av Kristina Svanberg sprider sig över salen står ett 40-tal personer och lyssnar i foajén.  

– Jag var där. Hur underbart var det inte. Jag var nära. Jag var nära. Jag var där en stund på jorden, reciterar vännen Inger Lindvall sedan ur Lalehs sång ”En stund på jorden”.

Längst fram på scenen brinner ett vitt stearinljus. På bordet står ett fotografi med en kvinna. Vinden har tagit tag i hennes blonda, lockiga hår. De blå ögonen tittar glatt in i kameran.

– Vi har kommit hit för att ta avsked av Lena som var så noga med var av en av oss. Och som är så saknad och älskad av oss alla som är här. Våran Lena. En hustru, en dotter, en syster, en svägerska, en moster, en faster och en vän, säger Inger Lindvall.

– Vi ska visa för världen att våldet aldrig får sista ordet, fortsätter hon. 

Inte bara sorg

Nästa musikstycke är Mikael Wiehes ”Du är med mig vart jag går”. Ett par rader in i sången hörs snyftningar runt om i salen. 

 Men inte bara sorgen är närvarande. Familj och vänner talar också om den positivitet som Lena spred. 

Vännen Stefan Edman liknar henne vid blomman solvända.

- Solvändan har förmågan att följa solskivans vandring över horisonten. Den uppsöker maximalt med ljus och värme. Och sprider ljus och värme. Det tycker jag att Lena gjorde, säger Stefan Edman.

Fredagen den 7 april var Lena och vännen Marie Kide, 66 år, I Stockholm för att gå på en trädgårdsmässa. Därför anade vännerna och familjen först ingenting när de första rapporterna kom om terrorattentatet på Drottninggatan.

Men Lena och vännen hade bestämt sig för att gå en runda på stan innan mässan. Det blev ett ödesdigert val. Både Lena och Marie förlorade livet när lastbilen kom framrusande. 

”Hon gav stort hopp”

Efter minnesstunden berättar vännen Molly Holmquist om Lenas engagemang för andra människor. Innan pensionen var hon en mycket omtyckt speciallärare.

– Hon var en stor människa och förebild.  Hennes sätt att möta och bekräfta och att ta alla människor på allvar. När hon skulle hjälpa barn som hade svårt att lära sig att läsa så såg hon möjligheterna. Hon var verkligen en människa som gav stort hopp, säger Molly Holmquist. 

Lena Wahlberg var ordförande i Ljungskiles lokala Amnestygrupp. Den rollen har Molly Holmquist nu tagit över. Hon har svårt att förlika sig med att terror tog vännens liv.

– Det blir så fruktansvärt hemskt. Hon som jobbat så hårt för mänskliga rättigheter. Nu gäller det att vi kämpar ännu hårdare. Det är Lenas vilja. 

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert: