Kinas coronastrategi går från hyllad till haveri
Kina lovprisar sin covidstrategi som ett bevis för det kommunistiska systemets överlägsenhet.
Nu håller den på att haverera totalt samtidigt som resten av världen är på väg ut ur pandemin.
Politisk hänsyn gör att ledaren Xi Jinping vägrar tänka om.
När pandemin bröt ut i början av 2020 riktades kritik mot Kina för att de inte gjorde mer för att hindra viruset för att sprida sig över världen.
Ganska snart ersattes den kritiken av en motvillig beundran.
Med oerhört tuffa karantänsmetoder lyckades Kina få bukt med ursprungsutbrottet i mångmiljonstaden Wuhan.
Världen häpnande när man lyckades bygga nya sjukhus för covidpatienter inom loppet av veckor. Mat sattes utanför dörrarna när människor inte fick lämna sina hem.
Det var en stenhård regim utan hänsyn till individen men den verkade fungera.
Kinas nolltolerans blev populär även på hemmaplan för att den så småningom lät majoriteten kineser fortsätta leva sina liv som vanligt. Detta samtidigt som USA och Europa hukade under kaotiska nedstängningar medan dödstalen ändå sköt i höjden.
Kina, där utbrottet startade, lyckades hålla nere sina dödssiffror på en förbluffande låg nivå i förhållanden till folkmängden. Totalt redovisar Kina i dag 14 043 döda vilket är lägre än Sveriges drygt 18 000. Även om Kinas statistik kan ifrågasättas.
Ganska snart började den kinesiska regimen framhålla sin nolltolerans mot covid som ett bevis på hur överlägsen den kinesiska samhällsmodellen är jämfört med västerländsk demokrati.
Allt detta är nu på väg att ändras. Kinas från början framgångsrika strategi håller på att återvända men hämndens fulla kraft.
Går hungriga
Skälet är den mycket smittsamma omikronvarianten av viruset.
Den är så smittsam att inte ens de strikta kinesiska metoderna lyckas kväva den.
När 26-miljonersstaden Shanghai började stängas ner i slutet av mars var myndigheterna inte förberedda. Det fanns ingen armé av kadrer från kommunistpartiet som levererade mat till människors dörrar. Online-firmorna hinner inte leverera till alla. Följden har blivit att folk tvingas gå hungriga.
Människor som behövt vård för andra åkommor har inte fått åka till sjukhus med dödsfall som följd. Även små barn som visat sig bära på smittan har skilts från sina föräldrar och förts till särskilda karantänscenter.
Tusentals smittade kineser har tvingats lämna sina hem och flytta in i sovsalar där det saknats duschar. Där har de tillbringat veckor tills de kunnat uppvisa flera tester på att de blivit kvitt smittan.
Missnöjet har vuxit så kraftigt att inte ens den omfattande kinesiska censuren har kunnat stoppa upproret mot myndigheterna på sociala medier.
Strategin som varit ett föremål för nationell stolthet betraktas nu som felaktig och dödsdömd.
Men president Xi Jinping vägrar att ändra den förrän tidigast nästa år. På kommunistpartiets kongress i höst ska han väljas för ännu en femårsperiod. Den första ledaren efter Mao som tillåts att inneha den yttersta makten i mer än tio år.
Sitter i rävsax
Xi Jinping vill inte att hans stora stund ska riskera att störas av att det råder covidkaos i landet. Den 68-årige envåldshärskaren ser sig som president på livstid.
Problemet är att han riskerar att framstå som inkompetent hur han än gör.
Ekonomer har beräknat att bara nedstängningen av Shanghai kommer att göra att Kinas tillväxt minskar med fyra procent. Drabbas även Peking och andra stora ekonomiska centra blir läget ännu värre.
Fortsätter han som hittills riskerar det folkliga missnöjet att öka till nivåer som ännu inte setts under hans tio år vid makten.
Xi Jinping sitter i en rävsax.
Om han lättar på restriktionerna och låter viruset sprida sig riskerar han att få samma utveckling som Hongkong drabbats av under vintern. Där steg dödstalen till de högsta i världen när omikron gjorde sitt intåg.
Skälet är att Kinas strategi gått ut på att framförallt vaccinera den aktiva befolkningen som befinner sig på arbetsplatserna. Över 40 procent av kineser över 80 år är ovaccinerade. Av de som är mellan 60-79 har 20 procent inte fått något vaccin.
Många äldre har inte velat vaccinera sig av rädsla för att biverkningarna skulle vara värre än risken att drabbas av sjukdomen.
Om omikron får härja fritt riskerar dödstalen i Kina att bli de värsta i världen. Eftersom så få haft sjukdomen finns ingen flockimmunitet i samhället samtidigt som viruset blivit extra smittsamt.
Dör som flugor
Av nationell stolthet har Kina bara använt sina egenproducerade vacciner istället för de mRNA-vaccin som tagits fram i väst som visat sig vara betydligt mer effektiva mot svår sjukdom.
För Xi Jinping är det en kamp mot klockan.
Antingen fortsätter han med hårda lockdowns och riskerar ett omfattande folkligt missnöje och en försämrad ekonomi. Samtidigt måste Kina snabbt vaccinera alla äldre.
Eller så riskerar han ett kanske ännu värre kaos där folk dör som flugor och den kinesiska sjukvården blir överväldigad lagom i tid till folkkongressen.
Inget av de alternativen får den kommunistiska samhällsmodellen att framstå i särskilt fördelaktig dager.