CIA:s uppmaning till ryssar – lämna information via darknet

Uppdaterad 2022-05-03 | Publicerad 2022-05-02

Vladimir Putin gjort det olagligt att sprida ”falska nyheter” om till exempel den ryska militären.
Vladimir Putin gjort det olagligt att sprida ”falska nyheter” om till exempel den ryska militären.

CIA vill skaffa sig ögon och öron i Ryssland.

På grund av läget i landet krävs extra säkerhetsåtgärder.

Nu uppmanas ryssar att lämna viktig information – via det dolda internet.

Vladimir Putins beslut att invadera Ukraina har gjort många ryska medborgare arga. Enligt CIA har flera oroliga ryssar försökt komma i kontakt med underrättelsetjänsten för att lämna information, skriver nyhetsbyrån AP.

På grund av säkerhetsrisken för de som vill hjälpa USA har CIA tagit fram en något annorlunda lösning. De uppmanar ryssar att använda sig av darknet, det anonyma internet.

– Det är inte säkert att ta kontakt med amerikaner fysiskt eller virtuellt. För de människor som vill ta kontakt med oss på ett säkert sätt är det det här som gäller, säger en anonym tjänsteman inom CIA till nyhetsbyrån.

Ryska källor avgörande

Under måndagen delade CIA information om darknet på både engelska och ryska på sina sociala medier. Förhoppningen är att nå så många ryska medborgare som möjligt.

Syftet med att använda darknet är att uppgiftslämnare ska känna sig mer säkra. Att rekrytera källor i landet som kan ge information om Kreml eller förhållandena i Ryssland är avgörande för underrättelsetjänsterna i Väst.

”Finns människor som vill skydda”

Sedan kriget började har Ryssland satt stopp för flera sociala medier, bland annat Facebook och Instagram. Dessutom har Vladimir Putin gjort det olagligt att sprida ”falska nyheter” om till exempel den ryska militären.

– När människor bestämmer sig för att försöka nå oss är de mycket väl medvetna om vad de gör och vilka riskerna är. Svårigheterna är att försäkra dem om att det finns människor i andra änden som är intresserade av att skydda dem, säger Mark Kelton, tidigare chef för kontraspionage på CIA till AP.

LÄS VIDARE