Turkiet

Kurdiska profiler: Socialdemokraterna har sålt ut oss

Av: 

Marcus Bornlid Lesseur

NYHETER

Många kurder känner stor oro och besvikelse efter att Sveriges löften till Turkiet kommit i dagen.

Och vreden mot Socialdemokraterna är inte mindre påtaglig.

– Jag skäms när jag tänker på att min föräldrageneration flytt till Sverige undan fascismen. Och så når den dem här, säger komikern Dilan Apak.

Den överenskommelse som nåtts mellan å ena sidan Sveriges och Finlands regeringar och å andra sidan Recep Tayyip Erdoğans turkiska regim har blivit föremål för omfattande kritik. Inte minst från svenskar med kurdiska rötter.

Amineh Kakabaveh har som svar på regeringens uppgörelse med Turkiet uppgett att hon hädanefter kommer att avråda alla kurder från att lägga sin röst på Socialdemokraterna.

– Jag kommer uppmana varenda kurd i landet att inte göra det. Ett parti som säger en sak och i verkligheten gör något annat ska man inte rösta på.

”Har sålt ut oss”

Till Aftonbladet uppger nu flera andra kända svenskar med kurdisk bakgrund att de känner sig svikna av regeringen efter att innehållet i Sveriges och Finlands uppgörelse med Turkiet presenterats.

– Varför ska någon kurd rösta på Socialdemokraterna mot bakgrund av detta? De har ju sålt ut oss?

Det säger komikern och programledaren Dilan Apak. Apropå regeringens löfte att vidta åtgärder för att utlämna terroristbrottslingar till Turkiet säger att hon att det för Erdoğans del inte spelar någon roll om man som kurd sympatiserar med PKK eller inte. Man klassas ändå som terrorist.

Dilan Apak, komiker och programledare.

– På ett sätt är jag helt i chock, men samtidigt är jag inte förvånad. Det här är en regering som varit ganska principlös länge. Men jag är förvånad över regeringens och människors okunnighet om Turkiet som stat. Regeringen har sagt att folks oro över överenskommelsen är ogrundad, men vi har redan låtit en auktoritär regim tvinga oss att att göra en översyn av vår terrorlagstiftning. Vi har redan låtit Turkiet påverka vår lagstiftning, säger Dilan Apak och fortsätter:

– Jag skäms när jag tänker på att min föräldrageneration flytt till Sverige undan fascismen. Och så når den dem här.

Har en egen definition av terrorism

Dilsa Demirbag-Sten, journalist och författare, säger att hon är oroad över vilka konsekvenser uppgörelsen kan komma få för de kurder som lever i Sverige.

– Det är väldigt bekymmersamt att den här processen har gått så snabbt och att regeringen inte har gjort något för att förankra den. Turkiet är inte en demokrati, de har en egen definition av terrorism som strider mot allt vad mänskliga rättigheter har att göra. Det är ett land där människor sitter fängslade för att de gett uttryck för att Erdoğan har fånig slips, säger Dilsa Demirbag-Sten.

Dilsa Demirbag-Sten, journalist och författare.

Hon säger att det finns all anledning att ifrågasätta regeringens avtal med Turkiet, oavsett om man ställer sig positiv till ett svenskt Nato-inträde eller inte.

– Som kurd känner jag mig bokstavligen rädd. Jag förväntar mig att regeringen snarast klargör exakt vad avtalet med Turkiet innehåller.

”Oroad för mina vänner och kollegor”

Debattören och journalisten Kurdo Baksi säger att det intryck han får av överenskommelsen är att regeringen i och med detta importerar Turkiets syn på terrorism till Sverige.

– Det känns som att det här avtalet mest skrivits av Ankara, och jag tycker att det är obehagligt att vi lyfter vapenembargot till ett krigförande land som varje dag hotar med att gå in i Syrien och ockupera kurdisk mark, säger Kurdo Baksi och fortsätter:

Kurdo Baksi, debattör och journalist.

– Det här passar inte det stora humanistiska landet Sverige, och jag är oroad för mina vänner och kollegor som nu riskerar att utredas av den turkiska regimen och kanske i förlängningen utvisas. I en bättre värld hade vi importerat vår syn på yttrandefrihet till Turkiet i stället för tvärtom.

Regeringen tycker inte att man ”vikt sig för Erdogan” och utrikesminister Ann Linde lovar att Sverige inte kommer att utvisa den som inte är bevisat terrorist.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Aysen är med på Turkiets lista: Kommer inte deportera mig levande

ÄMNEN I ARTIKELN

Turkiet

Dilan Apak

Dilsa Demirbag-Sten