KD vill införa kemisk kastrering av våldtäktsmän

Kristdemokraterna kräver hårdare tag mot våldtäktsmän.

Nu vill partiet kunna kemisk kastrera sexbrottslingar innan de släpps ut ur fängelset.

– En våldtäktsman, ska han kliva utanför fängelsemurarna ska han vara kemisk kastrerad, säger Ebba Busch till Aftonbladet.

Med drygt två månader kvar till riksdagsvalet i september kommer Kristdemokraterna med ett nytt förslag för personer som begått sexualbrott.

Partiet vill införa kemisk kastrering av våldtäktsmän.

– Till exempel om en person som Nytorgsmannen någonsin skulle kunna bli en fri man så ska kemisk kastrering ha skett innan frigivningen, säger Ebba Busch.

– Det är ett konkret exempel på vad det skulle innebära. Men om man tittar på genomsnittsstraffet för våldtäkt mot barn till exempel. Då är det 2,8 år och i Sverige har vi automatiskt två tredjedelar av frigivningen och den vill vi ha bort och har arbetat väldigt hårt för. 

”Medicinsk behandling för en period”

Förslaget handlar om följande:

Villkorlig frigivning, det vill säga att personer avtjänar två tredjedelar av sitt straff, ska inte kunna ges till en personen som inte deltar i återfallsförebyggande behandling – om det är så att det är en del av personens behandlingsplan.

Då ska kemisk kastrering kunna genomföras.

Kristdemokraterna menar att sexbrottslingar ska behöva genomgå den kemiska kastreringen om de ska bli villkorligt frigivna.

– Det här är inte ett kirurgiskt ingrepp det är en medicinsk behandling det är för en period. Vi behöver ha straff som står i relation till den kränkning som har skett av människovärdet och den kränkning som har skett av kvinnans liv, säger Ebba Busch.

Partiet vill även se 25 års fängelse för grov våldtäkt och livstids fängelse för grov våldtäkt mot barn.

KD-ledaren Ebba Busch.
KD-ledaren Ebba Busch.

”Tycker det här är rimligt”

Partiet vill alltså ta bort den automatiska villkorliga frigivningen och istället ska frigivningen kräva att en intagen uppför sig, som partiet beskriver det.

– Den här typen av brottslighet räknas många gånger har ofta en väldigt hög risk för återfall i någon form och då tycker vi det här är rimligt. Att det här också ska vara en påföljd första tiden efter att man kommer ut, säger Ebba Busch.

Kristdemokraterna vill även ha en ”övervakningsperiod” för dömda som har kommit ut. Den ska motsvara en tredjedel av det avtjänade straffet.

Kristdemokraterna har lagt liknande förslag tidigare via enskilda ledamöter och redan 2017 öppnade de för kemisk kastrering som straff för sexualbrottslingar.

”Till exempel om en person som Nytorgsmannen någonsin skulle kunna bli en fri man så ska kemisk kastrering ha skett innan frigivningen”, säger Ebba Busch.
”Till exempel om en person som Nytorgsmannen någonsin skulle kunna bli en fri man så ska kemisk kastrering ha skett innan frigivningen”, säger Ebba Busch.
Publisert: