Utpekade gängledaren ”Sixty” döms efter dödsskjutningarna

Den utpekade gängledaren för kriminella nätverket Hjulstabarnen Muhsin Hussein, 21, som även går under gängnamnet ”Sixty”, döms till 13 års fängelse efter två dödsskjutningar i Hjulsta förra året.

Ytterligare en gängmedlem kallad ”Fishy”, 21, döms till 10 års fängelse.

Tre av de åtalade i målet frias.

På fredagen kom tingsrättens dom i den stora gängrättegången där fem personer åtalats för att på olika sätt ha varit inblandade i två dödsskjutningar som skedde i Hjulsta förra året.

Det handlar om två dödsskjutningar, en som inträffade den 31 maj och en som ägde rum den 30 augusti.

Muhsin Hussein, även kallad ”Sixty” döms till 13 år och tio månaders fängelse.
Muhsin Hussein, även kallad ”Sixty” döms till 13 år och tio månaders fängelse.
Gängmedlemmen ”Fishy” döms för medhjälp till mord.
Gängmedlemmen ”Fishy” döms för medhjälp till mord.

En av de mest uppmärksammade, 21-årige gängmannen Muhsin Hussein, känd som ”Sixty” och medlem av det kriminella Hjulstabarnen, döms till 13 år och 10 månaders fängelse efter morden.

Han döms även för mordförsök och medhjälp till mord.

På grund av ”Sixtys” unga ålder blir straffet inte livstids fängelse.

Den andra gängmannen, som går under gängnamnet “Fishy”, även han kopplad till Hjulstabarnen, döms till 10 år och fyra månaders fängelse för medhjälp till mord.

Ytterligare tre personer har stått åtalade misstänkta för inblandning på olika sätt i två av dödsskjutningarna. De friades helt.

Polisen
Polisen

”Vi skulle japp dom”

Den 30 augusti sköts två män kopplade till det kriminella nätverket Filterlösa grabbar, FLG, en 22-åring och en 26-åring. 26-åringen dog på platsen. 22-åringen sköts i huvudet.

Dagen före mordet den 30 augusti hade en skjutning inträffat i närheten av bostaden där Muhsin Hussein bor. Ingen dödades då.

Den 30 augusti gav sig 22-åringen och 26-åringen från det kriminella nätverket Filterlösa grabbar (FLG) av mot lägenheten på Hjulsta Backar i syfte att döda ”Sixty”

De två FLG-medlemmarna avlossade flera skott mot ”Sixtys” hemadress. Han, tillsammans med två andra, svarade med eld.

En av FLG-medlemmarna, en 26-åring, dör direkt på platsen. Den andre, en 22-åring, skjuts i huvudet. När ambulans och polis kommer fram till platsen är han vaken och talbar och blir förhörd av polisen trots sitt kritiska tillstånd. Polisens kroppskamera fångade upp ett erkännande om mordplanerna.

– Vi skulle japp dom. Döda, säger han i filmen.

Erkännandet, som filmades av polisens kroppskamera, har han sedan tagit tillbaka.

Tongivande i ”Hjulstabarnen”

”Sixty” beskrivs vara en tongivande person inom det kriminella nätverket Hjulstabarnen, en undergruppering till det ökända Dödspatrullen som haft en mångårig konflikt med det kriminella nätverket Shottaz.

Nätverken ligger bakom flera mord i Järvaområdet de senaste åren.

”Han är uppväxt i Hjulsta och är en ledande person i grupperingen Hjulstabarnen”, skriver polisen om 21-åringen.

I mars 2020 häktades ”Sixty” misstänkt för ett mord. En 18-årig kille hade då hittats skjuten på en gångväg i Hjulsta. Men bevisen räckte inte och ”Sixty” släpptes.

21-åringens hemadress beskrivs av polisen ha varit en samlingspunkt för Hjulstabarnen de senaste åren. Polisen har gjort flera gripanden på adressen som kopplats till mord eller grova vapenbrott.

Mellan åren 2017 till 2021 har han varit misstänkt för 47 brott.

Bild från dödsskjutningen i maj i Hjulsta.
Bild från dödsskjutningen i maj i Hjulsta.
Bild från dödsskjutningen i augusti.
Bild från dödsskjutningen i augusti.
Publisert:

LÄS VIDARE