Zelenskyj: Förväntar mig goda nyheter

Av:  TT

Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro den 24 maj.
Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro den 24 maj.

Den ryska offensiven i Donbass i östra Ukraina har intensifierats men Ukraina ger inte upp.

– Ukraina kommer att ta tillbaka allt Ryssland tagit. Det är bara en fråga om tid, säger president Volodymyr Zelenskyj.

94 dagar har passerat sedan Ryssland inledde anfallskriget mot Ukraina och de hårda striderna fortsatte under lördagen att rasa i de östra delarna av landet.

Ryssland uppger att man tagit kontroll över den strategiskt viktiga staden Lyman och gatustrider pågår även i Sievjerodonetsk.

Och för tredje dagen i rad kommer Volodymyr Zelenskyj med ett snarlikt meddelande till nationen: Situationen i Donbass är mycket svår, men Ukraina ger inte upp.

– För varje dag som går blir tiden till frihet kortare, säger han i sitt dagliga tal på meddelandetjänsten Telegram.

– Vi kommer att dominera ockupanterna med såväl teknologisk som konventionell vapenkraft. Men en hel del hänger på våra partners, om de är redo att förse Ukraina med allt vi behöver för att försvara vår frihet. Jag förväntar mig goda nyheter i frågan redan under nästa vecka, säger presidenten.

Tidigare under dagen fick han av Storbritanniens premiärminister Boris Johnson löftet att britterna ska ”förse Ukraina med den utrustning de behöver”, enligt Downing Street. Exakt vad det innebär framgick inte.

”Ett svaghetstecken”

Under dagen har ryska robotar och artilleri även slagit ned i Sumy-regionen som gränsar mot Ryssland öster om Kiev, säger Zelenskyj i sitt videotal.

Enligt Zelenskyj hindrar ryska styrkor Ukraina från att evakuera civila från Cherson.

– Det är helt klart ett svaghetstecken. Det visar att de inte har något att erbjuda folket, och folket vill inte ha något de erbjuder. Så de har tagit till greppet att hålla folk gisslan, säger Zelenskyj.

Ryskstödda styrkor uppgav på fredagen att de tagit full kontroll över staden Lyman som ligger mellan Sievjerodonetsk och Kramatorsk i Donbass, uppgifter det ryska försvarsdepartementet upprepade på lördagen.

Lyman, som när kriget inleddes hade 20 000 invånare, är en viktig regional järnvägsknutpunkt. I de mån järnvägsspåren fortsatt är trafikdugliga skulle det för ryssarna innebära en stärkt ställning i Donetsk och Luhansk om de har kontroll över staden.

”Om Ryssland verkligen har lyckats ta kontroll över dessa områden skulle det sannolikt ses av Kreml som en väsentlig politisk framgång”, skriver Storbritanniens försvarsdepartement i ett uttalande.

”Har inte omringats”

Volodymyr Zelenskyj sade tidigare under lördagen å sin sida att ”om ockupanterna tror att de kommer att ta kontroll över Lyman och Sievjerodonetsk så har de fel. Donbass kommer att förbli ukrainskt”.

Uppgifter via ryska medier gör gällande att Sievjerodonetsk är omringat. Något som stadens borgmästare Oleksandr Strjuk förnekar, även om han säger att situationen är ”mycket svår”, vilket även Serhij Hajdaj, guvernör i Luhansk, säger.

– Sievjerodonetsk har inte omringats. Vi har fortsatt möjlighet att få in humanitär hjälp dit, säger han.

Serhij Hajdaj vidhåller att de ryska styrkorna fått retirera och att de inte kommer att kunna ta kontroll över hela regionen de kommande dagarna, men säger att ukrainska soldater kan behöva dra sig tillbaka från vissa områden för att undvika att bli omringade.

”Antagligen kommer de (ryska styrkorna) inte att ta (Luhansk), eftersom det finns tillräckligt med styrka och medel för att hålla försvaret”, säger han på Telegram.

Publisert: