Böter för salamandersmuggling

TT

Publicerad 2022-06-01

51-åringen fick paket från hela världen innehållande salamandrar, paddor och grodor. Nu döms han av Malmö tingsrätt för smuggling och påföljden blir villkorlig dom och böter.

En 51-årig man från Skåne får villkorlig dom och böter för smuggling av salamandrar, paddor och grodor som skickats till honom från olika platser över hela världen.

Paketen som den 51-årige skåningen mottog uppgavs innehålla glas, handgjorda figurer och tårtdekorationer. Men de var fyllda med salamandrar, paddor och grodor.

Genom falskmärkningen av paketen hoppades 51-åringen komma undan kraven på exportförsäkran om att djuren var friska, hälsointyg och undersökning utförd av gränskontrollveterinär. Dessutom har han själv skickat paket innehållande djur utan att anmäla detta till tullen. 51-åringen har erkänt gärningarna.

Åklagaren hävdade att det handlar om systematiskt utförd smuggling och åtalade 51-åringen för grov smuggling. Men Malmö tingsrätt anser att det handlar om smuggling av normalgraden och friar honom från åtalet om grov smuggling. Påföljden för mottagandet av sex paket med djur blir villkorlig dom och böter på 15 200 kronor.