Hultqvist: Ryska hoten beaktas vid Natoansökan

Marc Skogelin/TT

Simon Uggla/TT

Publicerad 2022-04-21

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och utrikesminister Ann Linde (S) vid torsdagens pressträff efter mötet i den säkerhetspolitiska analysgruppen.

Det finns en ”hel katalog” med åtgärder som Ryssland hotar med att vidta om Sverige ansöker om medlemskap i försvarsalliansen Nato, enligt försvarsminister Peter Hultqvist.

Utrikesminister Anna Linde försäkrar att Sverige står redo att hantera alla eventuella hot.

Regeringen vill snabba på processen mot ett beslut i Natofrågan, och under torsdagen meddelade Linde (S) att riksdagspartierna enats om att den nya säkerhetspolitiska analysen ska vara klar redan den 13 maj, två veckor tidigare än vad som sagts innan.

Hur Ryssland, som vid upprepade tillfällen mer eller mindre uttryckligen varnat Sverige för att gå med i Nato, agerar vid en svensk ansökan är något som kommer beaktas i analysen, säger Linde.

– Ryssland har med all önskvärd tydlighet klargjort att detta är inget som de önskar och de kommer reagera på olika sätt. De har hotat Sverige flera gånger genom att uttrycka detta, säger Linde på en pressträff efter torsdagens möte i den säkerhetspolitiska analysgruppen.

– Det är Sverige som bestämmer, inte Ryssland. Men vi måste naturligtvis ha med sådant i en analys, fortsätter hon.

Cyberhot och hybridhot

Peter Hultqvist (S) säger att Rysslands invasion av Ukraina visar att landets tröskel för att använda militär makt för att nå politiska mål är ”väldigt låg”.

– Och de är beredda att bryta mot alla typer av folkrättsliga regler, det är ju det grundläggande hotet som är presenterat från deras sida. Sedan hotar de då med sanktioner utifrån vad vi eventuellt skulle fatta för säkerhetspolitiska beslut, säger han.

– Då är det ju sådana här saker som cyberhot, hybdridhot, sabotage, underminerande av vår statsorganisation och olika typer av attacker. Det är en hel katalog av åtgärder som kan tänkas att man vidtar. Jag vet inte vad de avser att göra och inte göra, men att Europa lever i en hotsituation och att allt har förändrats i grunden – så är det, och det är det som man måste ta ställning till i sin helhet, fortsätter han.

Ann Linde understryker att Sverige är redo att hantera eventuella reaktioner från rysk sida om man skulle ansöka till Nato.

– Vår försvarsmakt och våra underrättelseorganisationer är naturligtvis fullt medvetna om det, och det är också saker som de är förberedda på och kan se till att Sverige är tryggt även i en sådan situation.

Inte skrämmas

Även generalmajor Jonas Wikman försäkrar att de svenska underrättelserna är goda.

– Försvarsmakten har en god lägesbild i vårt närområde och vidtar de åtgärder vi ser krävs vid varje enskilt tillfälle, säger han vid försvarets pressträff på torsdagen om utvecklingen i Ukraina.

– Vi kan räkna med fortsatta hot och upptrappad retorik från rysk sida, men vi ska inte låta oss skrämmas, säger Wikman vidare.

Han framhåller att försvaret just nu inte ser något som utgör ett direkt hot eller som förändrar bedömningen.

– Risken för ett väpnat angrepp är för närvarande låg, även om ett sådant inte kan uteslutas.

ANNONS