Nyheter

Ryska hackare: Attack hämnd för norsk blockad

Av: 

TT

Enligt en rysk hackergrupp är attackerna en hämnd för Norges blockad av matleveranser till ryssar på Svalbard. Arkivbild.
Enligt en rysk hackergrupp är attackerna en hämnd för Norges blockad av matleveranser till ryssar på Svalbard. Arkivbild.

NYHETER

Bank-id och Arbetsmiljöverket i Norge har utsatts för cyberangrepp och låg nere under onsdagen.

Även den norska polisen har utsatts för angrepp liksom flera medier.

En rysk hackergrupp säger sig ligga bakom attackerna som en hämnd för Norges blockad av matleveranser till ryska gruvarbetare på Svalbard.

Den ryska hackergruppen Killnet, som hävdar sig ligga bakom en rad cyberangrepp i samband med kriget i Ukraina, har tagit på sig attacken.

Under onsdag förmiddag var hemsidorna tillhörande Arbetsmiljöverket och Bank-id helt ur drift och en myndighetsportal upplever störningar.

Den norska polisen skriver i ett pressmeddelande på onsdagseftermiddagen att myndighetens hemsida utsatts för ett angrepp.

Även VG, Aftenposten och Stavanger Aftenblad har rapporterat tekniska problem under dagen. Enligt VG:s utvecklingsdirektör har man fått bekräftat att det rör sig om en hackerattack.

Arbetsmiljöverket och Bank-id bekräftar för NRK och TV2 att det rör sig om en attack. Enligt Bank-id rör det sig om en överbelastningsattack, men man vill inte gå ut med om man vet något om vad som ligger bakom.

– Vi vill inte gå ut med allt vi vet, säger kommunikationschef Hege Steinsland till TV2.

Nationella säkerhetsmyndigheten bekräftade också senare under onsdagen att det rör sig om en attack.

”Politisk prorysk hackergrupp”

Angreppet mot Norge verkar vara politiskt motiverad. Killnet skriver på Telegram att en matleverans till ryska arbetare på Svalbard som stoppats är en av anledningarna bakom attacken, rapporterar Digi.no.

– Killnet är en politisk prorysk hackergrupp som varje vecka angriper ett nytt land utifrån den geopolitiska utvecklingen, säger Erling Schackt, chef vid Check Point Software Norge, ett av världens största it-säkerhetsföretag.

Även från officiellt ryskt håll anklagas Norge för att ha brutit mot Svalbardstraktaten, som erkänner Norges suveränitet men också ger medborgare i länder som skrivit under avtalet rätt att bedriva näringsverksamhet samt ägna sig åt jakt och fiske på samma villkor som norrmän.

Attack mot Litauen

I ett meddelande på Telegram publicerar hackergruppen också en bild på den norska utrikesministern Anniken Huitfeldt där hon ser ut som en figur från Disneyfilmen Maleficent, rapporterar Dagbladet.

I måndags och tisdags slogs en rad statliga och privata hemsidor ut i Litauen, enligt nyhetsbyrån Baltic News Service. Bland annat drabbades skattemyndigheten och myndigheten för migration. Angreppet kom runt en vecka efter att ryska tjänstemän hotat med att hämnas på Litauens förbud mot att transportera gods som är föremål för EU:s sanktioner genom landet via transitjärnväg.

– I går var det Litauen, och den senaste månaden har de riktat sig mot Italien och Polen. Gruppen hävdar ha kontroll över ett botnät bestående av 4,5 miljoner enheter. Om det stämmer är det ett av de största aktiva botnäten i världen, säger Schackt.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: