Agnes Wolds oro för antivaxx-rörelsen: ”Det är hemskt”

Trånga tunnelbanor, kramar i överflöd och fulla restauranger.

När restriktionerna nu lyfts höjs oron inom sjukvården, men bakteriologen Agnes Wold menar att det enda man behöver oroa sig för är de som inte tar vaccin.

– Det är så hemskt, folk fattar inte det här. Du riskerar ju livet på både dig själv och andra om du hoppar vaccinet, säger hon.

I dag är dagen som många väntat på. Restauranger kan åter fyllas upp, klubbar kan öppna och arbetsplatsens ”zoom-fika” byts ut mot pratstunder vid kaffeautomaten.

Men inom sjukvården är man orolig för att smittspridningen kan komma att öka.

– Det får ju inte bli som i Oslo, att det blir folkfest på gatorna. Man måste ha respekt för varandra och hålla avstånd, säger Johan Styrud som är överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening.

Just nu har sjukhusen i Stockholm fullt med patienter som är drabbade av olycksfall, hjärtinfarkter och liknande.

– Och samtidigt ska vi ta igen vårdskulden. Vi har absolut inte tid eller kapacitet för att det ska bli en våg till. Alla som inte är vaccinerade måste gå och vaccinera sig nu.

Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening.
Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening.

I dag är närmare 17 procent av svenskarna (16 år och äldre) ännu inte vaccinerade. Det är dem Johan Styrud är mest orolig för, speciellt de som jobbar inom vården.

– Vi har haft en pandemi i ett och ett halvt år, med restriktioner. Den är fortfarande inte över, så vi borde ta det försiktigt.

”Bara en sak att tänka på”

Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, är inte lika orolig för öppnandet. Men likt Johan Styrud förutsätter det en sak.

– Det är att vara vaccinerad. Då klarar man detta utmärkt, och behöver inte fundera på någonting, säger hon.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs Universitet.
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs Universitet.

Som dubbelvaccinerad tycker hon att man kan gå ut i samhället, ha kul och njuta av öppnandet. Man ska varken oroa sig för att bli smittad eller smitta andra, enligt Wold.

– Om du är vaccinerad mot mässlingen, då går du inte och oroar dig för att du ska få mässlingen. Om du har hepatit-A-vaccin åker du till Italien och äter musslor. Det är hela grejen med vaccin, du skyddar dig om du blir utsatt för smitta.

Oro för antivaxx-rörelser

Folkhälsomyndigheten rekommenderar ovaccinerade att fortsätta vara vaksamma och hålla avstånd till främlingar. Det är något som Agnes Wold och flera andra experter håller med om.

– Är man inte vaccinerad, då kommer man troligtvis förr eller senare få sjukdomen. Är man dessutom äldre än medelålder eller i riskgrupp så riskerar man att bli sjuk och till och med dö.

Hon är oroad över de rörelser som producerar mycket desinformation och konspirationsteorier om vaccinet.

– Det är så hemskt, folk fattar inte det här. De som tror och sprider sånt riskerar ju livet på både sig själva och andra, säger Agnes Wold.

Själv har hon inga ovaccinerade vänner, eller folk i sin närhet. Men om man har det tycker hon det är bra om man försöker prata med den.

– Vaccinerna är extremt effektiva och räddar liv varje dag. Flera miljarder har fått vaccinet, och om många hade dött så hade vi ju för guds skull märkt det nu. Det är ett bra argument.

DAILY Det nya coronaläget

Aftonbladet Daily med Nivette Dawod, reporter på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE