Vind- och regnvarning: ”En riktig höstdag”

Av:  TT

Det är bara att vänja sig, torsdagen blir en riktig höstdag med regn och blåst. Men det går fort över.

– Det är ett ganska omfattande lågtryck som berör hela landet, så det här är en riktig höstdag även om det är hyfsat milda temperaturer i söder, säger meteorolog Eva Strandberg vid SMHI.

SMHI klass 1-varnar för stora regnmängder längs Norrlandskusten, främst i den södra delen av Västerbottens kustland och den norra delen av Västernorrlands län, där det väntas 35-45 millimeter regn totalt under dagen. Det motsvarar en halv månads normala regnmängd.

– Det är ett lågtryck som håller på att bildas nu över landets mittersta delar och samtidigt ligger det regn över Norrland och det här ökar styrkan, säger Eva Strandberg.

Extra blåsigt blir det i Halland och Skåne under eftermiddagen och kvällen. Där finns en klass 1-varning utfärdad för mycket hårda vindbyar.

Men redan under fredagen ser det lugnare ut:

– Det är lite regn kvar i Norrland på fredagen. Förmiddagen kan bjuda på en del sol, sedan är det ett nytt regnväder som kommer in. Men det blir inte alls de här stora mängderna och inte alls så blåsigt, utan kanske mer normalt.

SMHI klass 1-varnar för stora regnmängder längs delar av Norrlandskusten och mycket hårda vindbyar i Halland och Skåne. Arkivbild.
SMHI klass 1-varnar för stora regnmängder längs delar av Norrlandskusten och mycket hårda vindbyar i Halland och Skåne. Arkivbild.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN