Nyheter

Flera orsaker bakom äldres död i Överkalix

Av: 

TT

Åtta personer avled i sviterna av covid-19 på ett äldreboende i Överkalix i september. Enligt kommunen fanns flera orsaker till dödsfallen. Arkivbild.
Åtta personer avled i sviterna av covid-19 på ett äldreboende i Överkalix i september. Enligt kommunen fanns flera orsaker till dödsfallen. Arkivbild.

NYHETER

Åtta personer avled i sviterna av covid-19 på ett äldreboende i Överkalix i september i fjol. Enligt Överkalix kommun låg flera faktorer bakom dödsfallen.

En tidigare utredning av Region Norrbotten angav brister i vårdhygienen som förklaring men kommunen har i en egen utvärdering kommit till delvis andra slutsatser, rapporterar SVT Norrbotten.

Överkalix kommun väljer att tona ned den bristande vårdhygienen som främsta orsak men konstaterar dock att ”brister i följsamhet till basala hygienrutiner kan inte uteslutas”.

Enligt kommunen spelade flera faktorer in: lokalernas utformning, vaccinets avtagande effekt över tid, att smitta hann spridas innan symptom kunde ses och att en lägre nivå av smittskyddsåtgärder användes under tiden för dödsfallen.

Kommunen nämner också att det var närmare sex månader sedan de boende hade vaccinerats med dos 2 och att utfallet ”sannolikt blivit bättre om de boende hade erhållit en tredje dos vaccin, då man efter utbrottet sett att effekten av vaccinet hos övriga boende avtagit till viss del”.

– Samtliga boende som blivit vaccinerade har fått dos tre nu, säger Jenny Liljebäck, socialchef i Överkalix, till SVT.

ANNONS

SISTA CHANSEN: Upp till 25 % på solskydd för alla hudtyper hos MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert: