Vattenfall

Lugnare efter ovädret – snart blåser det igen

Av: 

TT

NYHETER

Ovädret som drabbade stora delar av landet har lagt sig.

Än återstår reparationer att göra – och om ett par dagar blir det blåsigt igen.

I Lapplandsfjällen varnas för stormvindar och laviner.

För måndagskvällen återstår endast gula varningar för kulingvindar på Östersjön.

– I södra Sverige blir det betydligt lugnare på tisdagen. I början av dagen är det fördelaktigt väder med en del solchanser, sedan blir det molnigare, säger SMHI-meteorologen Ida Dahlström.

Men den mildare luften är på tillfälligt besök, säger hon.

På onsdag börjar det blåsa igen – om än inte på samma nivå som tidigare, enligt måndagskvällens prognos – i kombination med att ett nederbördsområde rör sig in över landet. I söder är regn att vänta, i norr snö.

– Det blir återigen kallare på torsdag och fredag, säger Ida Dahlström.

Inga allvarliga olyckor

Polisen uppmanar inte längre boende i landets södra delar att hålla sig hemma, utan manar endast till försiktighet.

Inga allvarliga olyckor hade rapporterats vid måndagseftermiddagen. Däremot drabbades många hushåll av strömavbrott till följd av ovädret.

Elbolagen Eon, Ellevio och Vattenfall rapporterar att över 40 000 av deras kunder drabbades av strömavbrott under måndagen. De allra flesta av dem har enligt bolagen fått strömmen tillbaka och arbetet med att reparera skadan fortsätter.

Räddningstjänsten i östra Götaland har, som exempel, hanterat ett 40-tal ärenden med nedblåsta träd över vägar och elledningar. En bilist som körde in i ett träd på E4 mellan Linköping och Norrköping klarade sig oskadd.

– Vi har haft väldigt mycket. Det är mest träd som har ramlat ned över vägarna här. Men det är inga personskador, säger larm- och ledningsoperatör Ulf Asplund.

Varning för laviner

Det är inte den enda infrastrukturen som har drabbats av ovädret. Flera järnvägssträckor i västra och södra Sverige tvingades ställa in trafiken när det blåste som mest, och i Västsverige stängdes flera broar tillfälligt av. Färjorna till och från Gotland slutade gå, men de återupptog trafiken igen sent på måndagskvällen.

SMHI har utfärdat gula varningar för mycket hård vind, lokalt stormvindar, i Lapplandsfjällen under tisdagen och onsdagen.

– Vi har ett snöfall som passerar Norrland och det blir åter blåsigt i fjällen på tisdag. I Lapplandsfjällen kan det bli väldigt blåsigt i kombination med att det drar in nederbörd, säger Ida Dahlström.

Det ska bli som blåsigast på tisdag eftermiddag.

Enligt Naturvårdsverkets hemsida Lavinprognoser är det lavinfara i nästan alla landets fjäll.

I Abisko/Riksgränsfjällen råder stor lavinfara, en fyra på den femgradiga varningsskalan. I västra Härjedalsfjällen, södra Jämtlandsfjällen och västra Vindelfjällen råder det betydande lavinfara – en trea på skalan.

I södra Lapplandsfjällen råder det måttlig lavinfara, en tvåa på skalan.

ANNONS

Glöm inte mors dag – skicka en vacker bukett med choklad! Beställ hos Interflora här.

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Vattenfall