Omikron väntas ta över i Sverige inom kort: ”Kan gå väldigt väldigt fort”

”Har verkligen ritat om spelplanen”

Omikron tar ett större tag om världen när den fördubblar sig på nolltid.

Oron är stor att den nya varianten slår ut viktiga samhällsfunktioner – även i Sverige.

– Jag skulle absolut inte bli förvånad om vi får höra om en ganska kraftig ökning av bekräftade fall i veckan som kommer, säger professorn Tove Fall till SVT:s Aktuellt.

Antalet smittade med omikron fördubblar sig nu för varje dag som går.

Under måndagen varnade våra grannländer för att den nya varianten också kommer att bli den dominerande – med stora samhällseffekter som följd.

Norge har just nu högst smittspridning i Europa och räknar med upp till 300 000 fall per dag.

I Danmark förväntas omikron ta över i veckan – i Storbritannien inom 48 timmar.

”Räkna med det inom kort”

Även i Sverige växer nu oron för en liknande utveckling.

– Omikron har verkligen ritat om spelplanen i den här pandemin på grund av den höga smittsamheten och den korta fördubblingstiden. Jag är inte förvånad över att man kommit fram till de här väldigt höga siffrorna, säger Tove Fall, professor molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet till SVT:s Aktuellt på måndagskvällen.

Samma kväll införde Norge kraftigare restriktioner för att bromsa den höga smittspridningen inför julen. Landets smittskyddsdirektör Frode Forland menar att det kommer att bli värre även i Sverige inom kort.

– Räkna med att omikron kommer att ta över inom ett kort tag, så som vi räknar med att den gör i Norge och i Danmark. 40 procent av fallen i London är omikron, säger också han till Aktuellt.

Även Tove Fall tror att Sverige kan vänta sig en liknande smittspridning snart. Viruset beter sig inte olika i olika länder, menar hon.

Smittsamheten avgörande

Dock är det svårt att säga något i nuläget då data från de senaste veckorna inte är komplett.

– Men jag skulle absolut inte bli förvånad om vi får höra om en ganska kraftig ökning av bekräftade omikron fall i veckan som kommer.

Tove Fall.
Tove Fall.

Att virusvarianten skulle vara mildare går inte att säga än med säkerhet än. Men enligt Tove Fall är det smittsamheten som är helt avgörande för hur hårt slaget mot samhället blir.

– Om viruset ger hälften så många sjukhusvårdade jämfört med den tidigare varianten, med en fördubblingstid på 2-3 dagar, så är det enda den lägre risken för sjukvård ger att den fördröjer belastningen med tre dagar, säger hon till Aktuellt och fortsätter:

– Så den spolar snabbt bort. Det som är viktigt att tänka på med exponentiell ökning är att det kan gå väldigt, väldigt fort.

Kan bli fler restriktioner

Det går i nuläget inte att säga om Sverige kommer att införa fler restriktioner.

I ett mejl till Aftonbladet skriver Folkhälsomyndigheten att man inte har möjlighet att svara på frågan under måndagskvällen.

Men ökar belastningen på sjukvården så kan vi räkna med restriktioner, tror Tove Fall.

Fler länder har nyligen kortat tiden mellan andra och tredje dosen. Något hon tycker att Sverige också borde titta på, framförallt för de som arbetar i sjukvården och samhällsbärande funktioner.

– För även om den här varianten skulle vara lite mildare så kan många blir sjuka samtidigt. Då slås testning och smittspårning ut och det kan bli effekter inom transporter och räddningstjänst om för många blir sjuka samtidigt.

Publisert:

LÄS VIDARE