Norges Tegnell: ”Jätteoroväckande situation”

Första studien: Ökad risk för återsmitta med omikron

Norge skärper restriktionerna efter utbrottet bland fullvaccinerade julbordsgäster.

– Det är en jätteoroväckande situation, säger smittskyddsdirektör Frode Forland till SVT.

Samtidigt exploderar smittan i Sydafrika där en första studie visar att risken för återinfektion ökat rejält med omikron.

Julbordet i Oslo hölls i fredags i förra veckan – samma dag som WHO gav omikron dess namn. Minst en av deltagarna hade nyligen varit i Sydafrika där varianten först upptäcktes.

De drygt 100 gästerna var alla fullvaccinerade. Nu har ett 60-tal konstaterats smittade med covid-19. Redan på onsdagen visade tidiga tester ”hög sannolikhet” för omikron-varianten. På torsdagen bekräftades det första av fallen i laboratorium och fler svar är att vänta.

Norska myndigheter agerade direkt med skärpta regler och i Sverige öppnade FHM för nya restriktioner redan nästa vecka.

Ett 60-tal personer smittades på ett norskt julbord förra veckan.
Ett 60-tal personer smittades på ett norskt julbord förra veckan.

Forland: ”Mycket smittsam variant”

Frode Forland, Norges motsvarighet till Anders Tegnell, intervjuades i SVT:s Aktuellt på torsdagskvällen och talade om en ”jätteoroväckande situation” efter julbordsutbrottet.

– Det är mycket sannolikt att de är smittade med omikron. Det tycks vara ett första bevis i Norge på att det här är en mycket smittsam variant. Det är grunden till att man nu inför stramare åtgärder i Oslo, sa han.

Det finns fler exempel på fullvaccinerade som smittats med omikron.

I fredags testades alla passagerare på två flygplan från Sydafrika som landade i Nederländerna. 14 av dem bekräftades smittade med omikron. Alla var fullvaccinerade, uppger CNN.

Den israeliska kardiologen Elad Maor har fått tre sprutor av Pfizers vaccin. Ändå blev han förra veckan smittad av omikron som ett av de första bekräftade fallen i landet, skriver The Guardian. Elad Maor hade varit i London på läkarkonferens och tror att det var där han blev infekterad.

Norges smittskyddsdirektör Frode Forland.
Norges smittskyddsdirektör Frode Forland.

Första studien i Sydafrika

I Sydafrika, där omikron nu dominerar, fortsätter kurvan över smittade att stiga brant. På torsdagen registrerades 11 535 nya fall. Veckan före var samma siffra 3 405 och ytterligare en vecka bakåt 901.

Samtidigt visar en första studie i landet att risken för återinfektion med covid-19 har trefaldigats sedan omikron identifierades. Rapporten har ännu inte granskats av oberoende forskare men omfattar drygt 35 000 fall av återsmitta sedan mars 2020, uppger Sky News.

– Vi tror inte att tidigare infektion ger skydd mot omikron, säger Anne von Gottberg, expert vid Sydafrikas smittskyddsmyndighet NICD, enligt The Guardian.

Omikronviruset.
Omikronviruset.

Vaccinskyddet ännu okänt

Vilket skydd vaccinerna ger mot omikron är ännu inte vetenskapligt bevisat. Svar väntas inom några veckor.

– Vi vet inte någonting ännu genom studier. Men man har ju sett, både i Sydafrika och nu i Norge och andra länder, att folk som fått vaccin eller tidigare haft covid blivit sjuka igen av den här varianten, sa Frode Forland i Aktuellt.

Han poängterade att ingen av de smittade julbordsgästerna i Norge hittills drabbats av svår covid-19:

– Det tycks som att vaccinen ger mindre skydd mot smittspridning, men hoppet är fortfarande att den ger skydd mot allvarlig sjukdom.

Ugur Sahin, vd för Biontech och upphovsman till Pfizers vaccin, manar till lugn.

– Vi anser att det är troligt att personer kommer att ha betydande skydd mot svår sjukdom orsakad av omikron. I mina ögon finns det ingen anledning att vara särskilt orolig, sa han tidigare i veckan.

Publisert:

LÄS VIDARE