Nytt krav på stopp för rysk energi läggs fram i riksdagen

Zelenskyj vädjade om stopp för rysk energi – men ett riksdagsutskott röstade nej till det samma dag.

I veckan kommer frågan upp på nytt i riksdagen.

– Jag skulle vilja se det parti som efter de fruktansvärda bilderna från Butja säger till sina väljare att man inte tänker skärpa sanktionerna mot Ryssland, säger Per Bolund (MP).

Den 24 mars höll Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ett tal i Sveriges riksdag där han uppmanade till importstopp av rysk energi. Aftonbladet kunde sedan berätta att näringsutskottet samma dag sagt nej till ett förslag om importstopp från Miljöpartiet.

Endast Vänsterpartiet stödde förslaget. Moderaterna motiverade sitt nej med att man inte vill ”legitimera” miljöpartistisk politik.

Nu lägger MP ett nytt förslag med samma krav - att omedelbart stoppa all energiimport. Språkrör Per Bolund säger att han räknar med att få stöd i utskottet.

– Nu börjar vi se hur andra partier yrvaket börjar förstå och ändrar hållning, säger han.

MP:s språkrör Per Bolund.
MP:s språkrör Per Bolund.

Litauen stoppar Putins energi

KD-ledaren Ebba Busch har sagt att det var fel av hennes parti att rösta nej.

– Jag menar att det var ett misstag att inte stödja förslaget, säger hon till SvD.

Sedan förra gången frågan kom upp har Litauen sagt att man tänker stoppa rysk energi. Landet har uppmanat andra länder att göra det samma. Samtidigt har fasansfulla bilder på döda civila kommit ut från Butja norr om Kiev.

– Vi har ett moraliskt ansvar att agera, säger Bolund.

KD-ledaren Ebba Busch har sagt att det var fel av hennes parti att rösta nej till förslaget.
KD-ledaren Ebba Busch har sagt att det var fel av hennes parti att rösta nej till förslaget.

Även KD lägger förslag

Regeringens linje är att göra gemensam sak med EU, något som även Moderaterna förespråkar. Per Bolund är mycket kritisk till den politiken.

– Det är en dålig undanflykt. Inget hindrar att Sverige agerar. Jag har inte hört något om att Litauens initiativ skulle försvåra arbetet inom EU, tvärtom, säger han.

MP lägger ett utskottsinitiativ på torsdag. Även Kristdemokraterna meddelar att man kommer ta ett initiativ i utskottet redan på torsdag.

”Sverige är inte beroende av rysk olja och gas, och kan sannolikt hantera effekterna av ett importstopp. Därför bör vi också gå före EU med att verka för ett importstopp.” skriver Ebba Busch på sin Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE