Lockdown väntar Lettland efter höga smittotal

Lettland har de senaste veckorna haft den högsta smittspridningen av covid-19 i EU.

Nu införs en månadslång lockdown för att bekämpa viruset.

– Det är fortfarande alldeles för många ovaccinerade som blir sjuka i covid och avlider på sjukhus, säger premiärministern Krisjanis Karins .

Nedstängningen kommer att gälla alla invånare i Lettland, oavsett om man är vaccinerad eller ej.

– Jag ber om ursäkt till de som redan är vaccinerade, men restriktionerna kommer att gälla alla, säger premiärminister Krisjanis Karins efter ett tio timmar långt regeringssammanträde.

Mindre en hälften av Lettlands knappt två miljoner invånare har hittills fått två doser covidvaccin.

– Det är fortfarande alldeles för många ovaccinerade som blir sjuka i covid och avlider på sjukhus, säger premiärministern.

Lettlands premiärminister Krisjanis Karins. Arkivbild.
Lettlands premiärminister Krisjanis Karins. Arkivbild.

Utegångsförbud

Nedstängningen föreslås börja på torsdag och vara fram till den 15 november. Under den tiden kommer det att råda utegångsförbud mellan klockan 20 och 05 och endast affärer som säljer mat och andra nödvändiga varor kommer att vara öppna.

Det betyder att skönhetssalonger, biografer och teatrar stängs och att restauranger endast får tillhandahålla hämtmat. Skolundervisningen kommer att ske på distans och människor uppmanas att arbeta hemifrån.

Åtgärderna kan dock komma att ändras på vid ett slutgiltigt regeringssammanträde under tisdagen, dessutom måste parlamentet godkänna förslaget i en omröstning på onsdag.

Operationer skjuts upp

Redan förra veckan utlyste regeringen ett särskilt nödläge för de kommande tre månaderna och munskyddstvång har införts i alla offentliga byggnader.

Dessutom har man stoppat de flesta planerade operationer för att göra vårdplatser tillgängliga för personer som insjuknat i covid-19. Sjukhusen kommer endast att tillhandahålla akuta och livräddande operationer, enligt Reuters.

Den senaste veckan har rekordmånga nya fall av covid-19 registrerats i Lettland. Hittills har närmare 190 000 människor diagnosticerats med sjukdomen i landet, varav nästan 2 900 har avlidit.

Publisert: