Gisslandramat på Hällbyanstalten

Åtalas efter gisslandramat på anstalten

Av: 

TT

Den 21 juli barrikaderade sig två intagna i ett vaktrum på Hällbyanstalten. Med sig hade de två gisslantagna kriminalvårdare. Polis, insatsstyrka och vårdpersonal ryckte ut till anstalten i en stor insats. Arkivbild.
Den 21 juli barrikaderade sig två intagna i ett vaktrum på Hällbyanstalten. Med sig hade de två gisslantagna kriminalvårdare. Polis, insatsstyrka och vårdpersonal ryckte ut till anstalten i en stor insats. Arkivbild.

NYHETER

De två morddömda männen krävde en helikopter och kebabpizzor för att släppa de två kriminalvårdare som de tagit gisslan. Pizzorna levererades och nu kommer också åtalet för bland annat människorov.

Strax efter lunch den 21 juli barrikaderade sig två morddömda fångar i ett vaktrum på högsäkerhetsanstalten Hällby utanför Eskilstuna. Med sig i vaktrummet hade de två kriminalvårdare, en man och och kvinna, som tagits gisslan. Gisslandramat pågick i cirka nio timmar.

De två männen åtalas nu för människorov, grovt hot mot tjänsteman, grov utpressning och våld mot tjänsteman.

– Anledningen till att jag har åtalat för flera brott är att min bedömning är att efter människorovet är fullbordat begås det flera brott, säger kammaråklagare Frida Hamberg till TT.

Skära av öronen

Den grova utpressningen ska enligt åtalet vara riktat mot Kriminalvården genom de krav som ställdes av gisslantagarna. De krävde bland annat att få en helikopter att lämna anstalten med, men även kläder, pengar och pizza.

I stämningsansökan står att de åtalade genom olaga tvång ”förmått Kriminalvården att betala för flertalet pizzor” som levererats till anstalten ”vilket lett till ekonomisk skada om ca 1 500 kronor för Kriminalvården”.

– Åtalet om våld mot tjänsteman handlar om att en i personalen fått sina händer och fötter bundna under delar av händelseförloppet, säger Frida Hamberg.

Enligt stämningsansökan ska de två åtalade också ha hotat gisslan genom att säga att ”de ska skära halsen och öronen av dem samt uttalat att målsägandena ska komma att dödas eller skadas allvarligt på annat vis”. Männen ska också vid något tillfälle ha tryckt eller riktad stick- eller skärvapen mot de två kriminalvårdarna.

Delvis planerat

Frida Hamberg säger att utredningen visat att de åtalade brotten delvis varit planerade.

– Jag menar att det funnits en viss typ av planering, sedan har vi inte kunnat utreda hur lång den planeringen varit. Anledningen till att vi tror att det varit planerat är att gärningsmännen hade med sig stick- och skärvapen.

Polis, insatsstyrka och vårdpersonal ryckte ut till anstalten i en stor insats, där förhandlare från både Kriminalvården och polisen försökte förmå gisslantagarna att släppa de två personerna fria.

Förhandlingen inleddes och pågick i flera timmar. Vid 19-tiden på kvällen släpptes mannen i utbyte mot 20 kebabpizzor som levererades från en lokal pizzeria. Vid 21.30-tiden meddelades att även kvinnan hade släppts.

Den bevisning som kammaråklagare Frida Hamberg kommer att åberopa är bland annat förhör med anstaltspersonal och polis som varit på platsen under händelserna.

– Jag kommer också att visa övervakningsfilm som visar delar av händelseförloppet samt de egentillverkade stick- och skärvapen som de åtalade hade, säger hon.

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Gisslandramat på Hällbyanstalten