Politikkaoset hösten 2021

Statsvetaren om vad som väntar i dag: ”En ny kris kan bli värre”

Av: 

Nora Adin Fares

NYHETER

Vägen ligger öppen för Magdalena Andersson.

I dag kan hon för andra gången bli Sveriges första kvinnliga statsminister.

Men risken finns att ett nytt kaos väntar runt hörnet.

– Blir det en kris igen riskerar den att bli värre än tidigare, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och tidigare ordförande i Socialdemokrater för tro och solidaritet.

Förra veckan valdes Magdalena Andersson (S) till Sveriges första kvinnliga statsminister. Hurraropen och hyllningarna ekade i riksdagen – men bara sju timmar senare kallade hon till presskonferens och bad om att få kasta in handduken.

Under de sju timmarna hade hennes budget hunnit falla och Miljöpartiet hade lämnat regeringen.

Vid 13-tiden i dag är det dags för en ny omröstning.

Det mest sannolika, enligt statsvetaren Ulf Bjereld, är att alla partier röstar som i förra omröstningen. Detta skulle innebära att Magdalena Andersson blir statsminister med en rösts marginal.

Det andra alternativet skulle vara att någon enskild ledamot inom V, MP, S och C bryter partilinjen och aktivt röstar rött, vilket hade inneburit en förlust.

– Det allra mesta talar för att Magdalena Andersson blir vald och att hon där kommer regera mandatperioden ut, om än på ett svagt parlamentariskt mandat, säger Ulf Bjereld.

Statsvetaren Ulf Bjereld.

”Värre att hantera”

Om Magdalena Andersson tar hem omröstningen kommer hon leda en enpartiregering.

– Det är en ovanlig situation att vi har ett enpartiregering med så svagt parlamentariskt stöd. Samtidigt är det bara tio månader kvar till valet, så det kommer nog vara hanterbart. Men det är en regering som måste samarbeta väldigt mycket mer med andra, säger Ulf Bjereld.

Men längre fram kan det låga stödet för Socialdemokraterna slänga in Sverige i en helt ny kris.

– Visar det sig att det parlamentariska underlaget är för litet, att det inte går att få igenom sina förslag eller att partierna i riksdagen inte fortsätter ha förtroende för henne – då har vi en ny kris och den kan bli mycket värre att hantera isåfall.

Ulf Bjereld menar att det i vanliga fall alltid går att luta sig på alternativet om extraval, men med ett ordinarie val så tätt inpå är det inte ett realistiskt alternativ.

– Så i värsta fall kan vi få en politisk eller också en konstitutionell kris, men jag vill ändå säga att det ligger ganska långt bort, säger Ulf Bjereld.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Magdalena Andersson (S) strax efter att hon blivit vald till statsminister.
Publisert:

LÄS VIDARE

Dagarna – och timmarna – som skakade Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Politikkaoset hösten 2021

Magdalena Andersson

Ulf Bjereld

Politik

Socialdemokraterna